Herečka Kolářová si na penzi nestěžuje. Pokud by ale nepracovala, musela by se uskromnit

Legendární herečka Daniela Kolářová, která 21. září slaví 78. narozeniny, je ve starobním důchodu už více než deset let. Jak je spokojená s výší své penze a co říká současné politické situaci?

Herečka Daniela Kolářová je stále pracovně aktivní. Letos o prázdninách dotočila nový film První hvězda, hraje v seriálech i v divadle. Honoráře jí slouží jako slušné přilepšení k penzi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když herečce Veronice Žilkové sdělili výši její penze, rozbrečela se. Mám ji strašně nízkou, přiznává

„Mám vyměřený důchod, který musím respektovat. Nechci soudit, jestli je to málo, nebo hodně. Pokud bych měla žít pouze z důchodu, musela bych se asi uskromnit, ale nebylo by to nic, co by se nedalo zvládnout. Jsem ráda, že stále dostávám pracovní nabídky, ať už se jedná o divadlo, film nebo televizi,“ uvedla herečka s tím, že tolik diskutovanou důchodovou reformu vnímá jako potřebnou.

Politiku, ve které byla aktivní na začátku devadesátých let, kdy byla dva roky poslankyní tehdejší České národní rady, pozorně sleduje. Jak přiznává, jejím vývojem, a především stavem společnosti, je znepokojená. Nejvíce ji děsí válka na Ukrajině.

Studentská, životní láska

Životní láskou Daniely Kolářové byl herec Jiří Ornest. Seznámili se v roce 1964 na DAMU, kde studovali ve stejném ročníku. Po devíti letech vztahu se vzali a rok po svatbě se jim narodil syn Šimon, který v pracuje s postiženými v Jedličkově ústavu v Praze a s jeho jménem je spojeno hudební těleso The Tap Tap. Tři roky po něm se jim narodil druhorozený syn Matěj, který se stal počítačovým expertem. Manželství však v roce 1988 skončilo rozvodem.

Když manžel ochrnul, byla mu oporou

Kolářová s Ornestem se nerozešli ve zlém a kvůli synům se pravidelně navštěvovali. Postupem let zjistili, že bez sebe nemohou být a vrátili se k sobě. Před oltářem svoji lásku znovu stvrdili v polovině devadesátých let. Jejich pouto bylo silnější než kdykoliv předtím.

Když Jiřího Ornesta postihly vážné zdravotní problémy, ochrnul a musel se znovu učit chodit a mluvit, Daniela mu byla po celou dobu obrovskou oporou. Jiří Ornest zemřel v dubnu 2017 ve věku 70 let. Od té doby je herečka sama. Společnost jí dělají synové a vnoučata.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Domov Dalibora Jandy připomíná Southfork z Dallasu. Nahlédněte do jeho království

Tagy: