David Rath opustil brány vězení, kde si odpykal 3,5 roku. Novinářům nic neřekl

David Rath je na svobodě

Rath opustil vězení

Exministr zdravotnictví David Rath zhruba v půl dvanácté dopoledne opustil bránu brněnské věznice. Obklopen mnoha zvědavými novináři hned zamířil směrem k přistavené dodávce, do které okamžitě nastoupil. Vozidlo poté odjelo. Rath měl ve vězení původně strávit sedm let za korupci, z trestu si odpykal více než polovinu. Krajský soud v Brně v úterý podmíněně rozhodl o jeho propuštění.

Žádost o podmíněné propuštění nepodal Rathův advokát, ale organizace Svaz pacientů České republiky. Podle městského soudu bylo Rathovo hodnocení ze strany věznic velice kladné a pro nápravu bývalý hejtman udělal ve vězení maximum.

Státní zástupkyně ale mínila, že u Ratha nenastala sebereflexe v takové míře, aby si uvědomil, co spáchal a jakým způsobem to mělo vliv na nahlížení na politiky. Připomněla také, že nezaplatil celý peněžitý trest.

Policie Ratha zadržela v květnu 2012 se sedmimilionovým úplatkem, který si nesl v krabici od vína. Pražský vrchní soud později uznal Rathovu vinu v případech ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici nedaleko Prahy.

V této takzvané první větvi kauzy Rath dostal sedmiletý trest vězení a také desetimilionový peněžitý trest a zákaz činnosti, a to za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU.

Tagy: