Debakl pro Scholze. Macron po volbách ukázal svoji velikost, ale co vy? tepou Němci kancléře

Německý kancléř Olaf Scholz

Macron rozpouští parlament

Evropa se po eurovolbách posunula doprava, Francie zažívá politické zemětřesení a německý kancléř Olaf Scholz se svou sociální demokracií (SPD) utrpěl debakl. Tak v komentářích hodnotí výsledky voleb do Evropského parlamentu německá média. Radost vítězné německé konzervativní unie CDU/CSU podle nich kazí úspěch pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD), která se na východě země stala nejsilnější stranou a na celoněmecké úrovni druhou největší politickou silou.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na jasnou porážku své strany oznámil, že rozpouští Národní shromáždění a vypíše nové volby. Podle deníku Die Welt tak Macron ukázal svou velikost, která naopak kancléři Scholzovi chybí. „Jeden reaguje (na porážku) rychle a vkládá budoucnost země do rukou voličů. A ten druhý?“ ptá se Die Welt s poznámkou, že k velkým politikům patří ochota vyvodit z událostí patřičné důsledky.

ČTĚTE TAKÉ: Spolu ovládlo města, ANO triumfovalo v regionech. Podívejte se, jak se volilo ve vaší obci

„Takový volební večer SPD zažila zřídka, předběhla ji dokonce AfD. Scholz si přesto vesele fotil selfíčka, zatímco první poslanci hovoří o otázce důvěry,“ napsal deník Süddeutsche Zeitung. Okomentoval tak nejen porážku sociálních demokratů, ale také to, že Scholz ve volebním štábu SPD podle novinářů choval, jako by se nic nedělo.

Magazín Focus je přesvědčen, že v Německu musí následovat změna, protože požadavky, aby Scholz jednal, jsou stále hlasitější. „Ve Francii už Macron přistoupil k činům. Po špatných výsledcích své strany oznámil nové volby,“ uvedl Focus.

Úspěch pravicových populistů se podle Die Welt netýká jen Francie a Německa, ale celého kontinentu. List se pozastavuje nad tím, že AfD v Německu dokázala uspět i přes absurdní problémy svých vedoucích kandidátů. „AfD by nyní mohla pravděpodobně postavit jako vedoucího kandidáta i kostru v uniformě wehrmachtu a stále by dosáhla zisků,“ napsal deník s odkazem na aféry jedničky kandidátky AfD Maximiliana Kraha a dvojky Petra Bystroně.

Německým konzervativcům radost z úspěchu podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kazí volební zisky AfD, která skončila druhá. „V pěti východních spolkových zemích je dokonce před unií,“ připomněl deník.

Bulvární Bild, který je nejprodávanějším německým deníkem, vidí ve výsledcích eurovoleb jasnou změnu. „Evropa je v odbočovacím pruhu doprava! Pravicoví populisté v nedělních eurovolbách ve velkém slízli smetanu,“ uvedl list.

Tagy:
Německo Francie volby Emmanuel Macron Němci Die Welt Frankfurter Allgemeine Zeitung volby do Evropského parlamentu Olaf Scholz Sociálnědemokratická strana Německa