Máme plné právo vrátit úder, tvrdí ukrajinský expert. Označil cíle v Rusku pro odvetu

Kyjevem otřáslo několik výbuchů (ilustrační foto)

Ukrajina má plné právo na odvetný úder. Těmito slovy reagoval na pondělní ruské útoky vojenský a politický pozorovatel Oleksandr Kovalenko. Podle něj Ukrajina potřebuje armádní taktické raketové systémy ATACMS, které mají dostřel asi 300 kilometrů. Ty by pak Ukrajinci podle něj mohli použít k ostřelování vojenských objektů, které se nachází na území Ruska. Na svém telegramovém účtu některé z nich jmenoval.

„ATACMS na Ukrajinu! Tyto rakety nejsou potřeba k útokům na civilní cíle, jak to dělají Rusové, ale k likvidaci vojenských objektů. Například letiště Šajkovka v Kalužské oblasti, kde jsou umístěny bombardéry Tu-22M3. Ukrajina má plné právo vrátit úder. A není to jen morální a zákonné právo. Jde o vyrovnání bojového potenciálu Ruska, který Rusové využívají k zabíjení obyčejných Ukrajinců,“ napsal na svém Telegramu Kovalenko.

O dodávkách ATACMS Ukrajina jedná se Spojenými státy. V rozhovoru pro CNN to uvedla ukrajinská velvyslankyně v USA Oksana Markarová. Ta také řekla, že Ukrajina nabídla Spojeným státům v případě dodání těchto systému právo kontrolovat cíle, které by byly ostřelovány. Washington by tak měl právo veta v případě ukrajinských útoků na Rusko.

Washington ale dříve odmítl tyto systémy Kyjevu dodat. Argumentoval obavami, že by je Ukrajina mohla použít k útokům na ruské území, což by mohlo vyvolat rozsáhlejší konflikt.

„Pokud jste na stejné straně jako Ukrajina, buďte s námi až do konce. Zrušme omezení útoků proti vojenské infrastruktuře na ruském území,“ doplnil Kovalenko.

Tagy:
válka Ukrajina Rusko analytik ATACMS Oleksandr Kovalenko