Vraždění civilistů a šíření strachu. Fiala ostře promluvil o ruských útocích na Ukrajinu

Následky ruského bombardování Kyjeva, 10. října 2022

Expert se vyjádřil k ruským raketovým úderům

Čeští politici ostře odsoudili pondělní masivní ruské ostřelování ukrajinských měst. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) jde o vraždění civilistů, kterým se Rusko snaží šířit strach. Podobně se vyjádřili další členové kabinetu i opozice. Rusko v pondělí odpálilo proti Ukrajině minimálně 83 raket. K útokům na civilní obyvatelstvo už se vyjádřil i Kreml. Podle mluvčího ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrije Peskova jsou pondělní údery „součástí speciální vojenské operace“.

„Ruské útoky na ukrajinská města nejsou zaměřeny na poškození vojenské infrastruktury. Jde o vraždění civilních obyvatel a šíření strachu. Válečná agresivní politika Ruska nesmí uspět, myslíme na nevinné oběti a podporujeme Ukrajinu v jejím spravedlivém boji,“ napsal k masivnímu bombardování Ukrajiny premiér Fiala.

Rusko v pondělí odpálilo proti Ukrajině minimálně 83 raket. Následky jsou pro Ukrajinu zdrcující. Celou zemí se rozezněly sirény. „Prosím, neopouštějte úkryty. Postarejte se o sebe a své blízké. Držme se a buďme silní,“ vyzval obyvatele prezident Volodymyr Zelenskyj. Například ruské ostřelování centra Kyjeva si vyžádalo nejméně osm mrtvých a 24 raněných.

K dalším explozím došlo i v Záporožské, Dněpropetrovské a Žytomyrské oblasti. Raketové údery hlásí dokonce i západoukrajinský Lvov. Celkově Ukrajinci již potvrdili deset zabitých a na 60 raněných.

Pondělní masové bombardování odsoudili Ukrajinci i západní země. Z české scény se kromě Fialy ozvali i zástupci zbylých stran vládní pětikoalice. „Rakety dopadají na centrum Kyjeva, na města po celé Ukrajině. Dopadají na školky, dětská hřiště, na univerzitu, na civilní budovy. Tohle je důvod, proč nesmíme přestat podporovat Ukrajinu,“ zmínil vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Velmi podobně se vyjádřila i šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová: „Ruské útoky na centrum Kyjeva a obytné čtvrti dalších ukrajinských měst jsou dalšími zločiny režimu Vladimira Putina. Děkuji ze srdce všem občanům, kteří stojí za Ukrajinou. Naše vláda jí bude nadále pomáhat k vítězství.“

Ruský masakr ve velkém odsoudili také lidovci. „Putin a jeho režim jsou největší teroristé současnosti. To, co páchá na Ukrajině, je odporné a neomluvitelné. Neumím pochopit nikoho, kdo ho hájí či omlouvá,“ sdělil ministr práce a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Rovněž se přidali i Piráti. „Putinovo bombardování center ukrajinských měst není ničím jiným než mstivým válečným zločinem. Útoky proti civilistům a dětem jsou neomluvitelné,“ napsal na Twitter ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Později se ozval i lídr opozice a předseda hnutí ANO Andrej Babiš: „Odsuzuji naprosto barbarské raketové útoky Putinova režimu namířené na civilní obyvatelstvo ukrajinských měst. Toto je prachobyčejná msta na bezbranných. Takovou agresi nemůže omluvit nic.“

K odporným útokům na civilní obyvatelstvo už se vyjádřil i Kreml. Podle mluvčího ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrije Peskova jsou pondělní údery „součástí speciální vojenské operace“ – tak Moskva nazývá válku na Ukrajině.

Putin později potvrdil, že ranní rozsáhlé údery napříč ukrajinským územím jsou odvetou za „teroristické útoky“ proti Rusku včetně sobotního poškození strategického Kerčského mostu na Ruskem anektovaný Krym.

Tagy: