Delší pád než z Mount Everestu. Čína vrtá obří díry do země, chce najít nerostné bohatsví

Čína ve snaze hledat nerostné bohatství navrtává Zemi. Hloubí gigantické jámy, které mají být hluboké přes deset tisíc metrů. Upozornila na to americká CNN. Dosud nejhlubší vrt se zatím nachází v Rusku, kde se dostali až do 12 tisíc metrů.

Čínští inženýři začali krátce po sobě hloubit už druhý extrémně hluboký vrt. Podle americké CNN  Peking doufá, že v oblasti najde naleziště zemního plynu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neuvěřitelný Henry Kissinger. Ve sto letech vyrazil do Číny jednat o míru světových velmocí

Jáma, kterou začali Číňané hloubit ve čtvrtek, má být ve finále hluboká až 10 520 metrů (pro srovnání – Mount Everest se nachází v nadmořské výšce 8 849 metrů). Povrch se navrtává v oblasti Sečuánské pánve.

Před pár týdny se začal hloubit vrt v oblasti Tarimské pánve. Plánuje se hloubka 11 100 metrů.

Hongkongský list South China Morning Post napsal, že Čína rozjela pravděpodobně nejnáročnější vrtný projekt v historii. Její stroje budou muset v hloubce kolem deseti tisíc metrů ustát teplotu 224 stupňů Celsia.

Pokud se Pekingu tento projekt povede, bude to druhý nejhlubší vrt na světě. V pomyslném žebříčku obsadil první příčku Kolský vrt v Rusku.

Sověti ho hloubili od roku 1970 do roku 1989 a dosáhl hloubky 12 262 metrů. Hlavním cílem tehdy nebylo hledání přírodních zdrojů jako spíše vědecký postup v oblasti geologie.

Web BBC připomněl, že dodnes existuje legenda, že se přestalo hloubit, protože se při vrtání narazilo na vchod do pekla.

„Sověti ale nebyli při hloubení extra hlubokých vrtů sami. Během studené války se mocnosti předháněly v tom, které se podařil udělat hlubší,“ uvedl web britské veřejnoprávní televize.

Čína potřebuje energie

Podle americké CNN se Peking zoufale snaží o energetickou nezávislost, a proto hledá ropu, zemní plyn a další zdroje.

„Lidstvo dosáhlo na Měsíc, ale pokud jde o průzkum země pod našima nohama, pouze jsme škrábli povrch naší planety,“ uvedla americká CNN.

Čína je sice lídrem v obnovitelných zdrojích, ale zároveň vede tabulku zemí, které mají na svědomí největší znečištění.

Tagy: