Neuvěřitelný Henry Kissinger. Ve sto letech vyrazil do Číny jednat o míru světových velmocí

Spojené státy a Čína musí ve svých vztazích odstranit nedorozumění a vyhnout se konfrontaci. Při pondělním jednání v Pekingu to řekl bývalý americký ministr zahraničí a respektovaný odborník na světovou diplomacii Henry Kissinger, který v květnu oslavil 100. narozeniny. Kissinger, který v 70. letech výrazně přispěl k normalizaci vztahů mezi Čínou a USA, v Pekingu jednal s čínským ministrem obrany Li Šang-fuem, jehož úřad o jednání informoval.

„Spojené státy a Čína by měly odstranit nedorozumění, žít v míru a vyhýbat konfrontaci,“ citovalo čínské ministerstvo obrany Kissingera. Podle něj dějiny ukazují, že Čína a Spojené státy si nemohou dovolit se navzájem považovat za protivníky. O návštěvě bývalého amerického ministra zahraničí Kissingera informoval i web denníku The Guardian.

ČTĚTE TAKÉ: Trump čelí další kauze. Exprezident USA potvrdil, že mu o trestním stíhání řekl vyšetřovatel

Podle čínského ministra obrany Lia se Peking „vždy snažil vybudovat stabilní, předvídatelné a konstruktivní vztahy mezi USA a Čínou“. Podle ministra se však v současnosti vztahy dostaly na jeden z nejnižších bodů od obnovení diplomatických vztahů. Píše o tom zpravodajský web CNBC.

Napětí kvůli Tchaj-wanu

Peking v uplynulých týdnech navštívili šéf americké diplomacie Antony Blinken či ministryně financí Janet Yellenová. Mezi oběma zeměmi panuje napětí například v otázce Tchaj-wanu, posilování čínského vlivu v jižní Asii či přístupu k moderním technologiím.

Kissinger byl v 70. letech, v administrativách prezidentů Richarda Nixona a Geralda Forda, poradcem pro národní bezpečnost a ministrem zahraničí. V těchto funkcích přispěl ve velké míře k normalizaci vztahů USA s Čínou.

Americké ministerstvo zahraničí nechtělo Kissingerovy výroky v Pekingu komentovat. Uvedlo však, že stoletý bývalý ministr zahraničí jedná jako soukromá osoba a není součástí americké administrativy.

Tagy: