Ze Staroměstského náměstí mizí předzahrádky. Je to nespravedlnost, tvrdí tamní restaurace

Demontáž ilegální restaurační zahrádky na Staroměstském náměstí v Praze

Odstraňovaní restauračních zahrádek v centru Prahy

Zaměstnanci Technické správy komunikací (TSK) ve středu na Staroměstském náměstí v Praze odstranili dvě předzahrádky, které na místě stály bez povolení. Práce začaly v 5:00 a již zhruba v poledne měli pracovníci velkou část konstrukcí odstraněnou. Na situaci dohlíželi strážníci. Společnost K.V.P. Gastro, která zahrádky provozuje, dostala v červnu 2022 od magistrátu výpověď nájemní smlouvy. Kromě toho nemá patřičný zábor od městské části Prahy 1.

„Provoz těchto zahrádek měl do 31. prosince 2023 řádné povolení ke zvláštnímu užívání pozemní komunikace. Po tomto termínu se situace změnila, a proto bylo v roce 2024 zahájeno správní řízení o odstranění nepovoleného záboru. Řízení vedlo k tomu, že bylo nařízeno odstranění těchto předzahrádek, přičemž se současně řeší i sankční řízení za nepovolené užívání,“ uvedla mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová.

ČTĚTE DÁLE: Hrdinský čin pražského strážníka. Zraněnou dívku vytáhl zpod tramvaje, páskem zaškrtil tepnu

Magistrát provozovateli letos v květnu zaslal výzvu k vyklizení pozemku, po které následovala série kontrolních opatření, která provedlo několik odborů městské části Praha 1. Provozovatel na to však nereagoval. Nakonec proto k vyklizení přistoupila ve středu okolo 5:00 TSK. „Odbor dopravy Prahy 1 v této věci jednal v souladu s procesními postupy, které jsou v takových případech nezbytné. Bohužel, některé kroky nelze urychlit, a to zejména v kontextu administrativních a právních postupů, které je nutné dodržovat,“ dodala Šnejdarová.

Vedení Prahy 1 uvedlo, že výše zmíněný postup povede k odstranění nepovolených záborů na Staroměstském náměstí a zároveň poslouží jako precedens pro další obdobné případy, které bude radnice řešit. Radnice si zároveň vyžádala stanovisko ministerstva dopravy, zda existuje rychlejší postup, než ten uvedený.

Podobný postup chce v budoucnu podle radního Adama Zábranského (Piráti) využít i magistrát. Týkat by se to mělo v nejbližší době třeba zahrádky v Ungeltu. „Dnes je to první případ, kdy takto spolupracujeme s Prahou 1 a jsme domluveni, že to je cesta, jak to řešit. Praha 1 má z pozice státní správy jednodušší cestu, jak se toho (nelegálních a nevkusných zahrádek) zbavit. Jsme domluveni, že radnice pomůže právě s tou v Ungeltu,“ řekl. Komunikace s provozovateli je podle jeho slov v některých případech složitá. „Nicméně ta kultivace se postupně daří,“ dodal.

Je to nespravedlnost, tvrdí restaurace

Provozní manažer restaurace na Staroměstském náměstí vnímá demontáž předzahrádky jako nespravedlnost. „Situace v tuhle chvíli je citlivá a bližší informace nemůžeme komentovat, protože to mají na stole právníci,“ přiblížil pro CNN Prima NEWS.

Argumenty pražského magistrátu považuje za liché. „Bylo nám sděleno, že se zahrádky odvážejí na základě neuhrazených nájmů. To není pravda, protože od covidové doby jsme na účet Prahy 1 a magistrátu poslali přes 30 milionů korun,“ nechal se slyšet zaměstnanec společnosti K.V.P. Gastro. Vyjádření samotné společnosti se získat nepodařilo.

Vedení Prahy dlouhodobě bojuje s takzvaným vizuálním smogem, jehož součástí je rovněž kultivace restauračních zahrádek. Magistrátní pravidla určují, kde a v jakém rozsahu mohou, nebo nesmí zakrývat markýzami domy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hasiči v Praze vytahovali z Vltavy auto. Dítě omylem sjelo do vody, skočila pro ně matka

Tagy:
politika Staroměstské náměstí předzahrádka Praha 1 Česká pirátská strana magistrát Praha Adam Zábranský Pražský magistrát Technická správa komunikací hl. m. Prahy Ungelt