Pohled do Gottovy duše. Dokument Karel zhlédli první diváci, den před výročím jeho smrti

Karel Gott slavil úspěchy daleko za hranicemi. Populární byl i v zámoří.

Rok bez Karla Gotta: Novináři spatřili dokument o jeho soukromí, rodině i boji s těžkou nemocí

Den před prvním výročím úmrtí zpěváka Karla Gotta byl představen dokument s názvem Karel. Velmi emotivní film mluví především o jeho soukromí, rodině i boji s nemocí. Snímek jako první zhlédli novináři, premiéru pro veřejnost bude mít v polovině října.

Jde o ojedinělý pohled do soukromí a duše nejpopulárnějšího českého zpěváka. Snímek Karel natáčela Olga Malířová Špátová jeden rok, dalších 12 měsíců potom strávila ve střižně. „Myslím si, že je Karel Gott takový spoluscenárista a spolurežisér. O ten film mu hodně šlo,“ popsala zážitky z natáčení režisérka.

„Spousta lidí skrze ten film prožije něco, co už někdy zažili ve vlastním životě. I ty nešťastné momenty, jako například odchod blízkých,“ doplnil producent Petr Kratochvíl. Film není přehlídkou úspěchů a slávy, kamera bere diváky tam, kam se nikdy nepodívali. Karel Gott je ve filmu malířem, manželem a především milujícím otcem.

„Ke konci střihačského maratonu asi Karel cítil, že mu dochází síly. S celým týmem jsme jeli k němu na Bertamku a on viděl dokument poprvé v nějakém celku. Byl to pro celý tým velmi emotivní okamžik,“ přiznal Kratochvíl.

„Měsíc po natáčení jsem se dozvěděla, že je Karel vážně nemocný a ovlivnilo to celý rok našeho života. Musím říct, že jsme s mým mužem a mojí dcerou žili doma vlastně s Karlem. Stal se součástí našeho života. Žili jsme ve strachu, ale i v kráse z tvorby,“ vyprávěla Malířová Špátová.

Pro režisérku proto nebylo jednoduché si držet profesní odstup a některé scény prostě smazat. Během roku filmaři natočili 100 hodin materiálu, hrubý střih měl 7 hodin a 20 scén musela Malířová Špátová vyhodit.

Milý, skromný člověk s laskavým humorem. Tak na Karla Gotta vzpomínají i kolegové. „Musím se přiznat, že na Karla často myslím. Nejvíce doma, zvláště když jdu do obýváku, kde mám od něho dárky a CD, které tam mám vystavené,“ svěřil se Michal David.

Zároveň ale dodal, že neví, zda by současné období, které je těžké pro všechny, Zlatý slavík zvládl. „On tady chybí, to je každému z nás jasné, ale zase na druhou stranu nevím, jestli by tady chtěl v této době být,“ prohlásil David.

Tagy: