Děs ve Slovinsku: Povodně si vyžádaly již šest životů. Úřady se obávají dalších sesuvů půdy

Současné záplavy ve Slovinsku způsobily přívalové deště.

Slovinsko bojuje s povodněmi

Záchranáři v pondělí objevili další dvě oběti povodní, které v minulých dnech postihly Slovinsko. Celkový počet mrtvých tak stoupl na šest, ale bilance může nadále růst, protože záchranné týmy se ještě nedostaly do některých odříznutých oblastí. Hrozí navíc sesuvy půdy. Informovala o tom slovinská média.

Ani noc na pondělí nebyla úplně klidná, napsal zpravodajský server 24ur. Hasiči zasahovali v 57 případech při odstraňování následků povodní, a to především v Pomurském regionu a v Korutanech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další tornáda v Česku. Na Nymbursku rvalo střechy, na Ústecku zasáhlo střed obce

Některé oblasti zůstávají zaplavené a řada silnic je stále uzavřena. Tam, kde voda odtekla, po sobě zanechává spoušť, bahno a sutiny. V postižených oblastech zůstává kvůli podmáčené půdě vysoké riziko sesuvů. Ty se ve velkém rozsahu spustily již v neděli, zejména v Korutanech a v údolí řeky Savinja.

Podle Agentury pro životní prostředí se průtoky řek pomalu zmírňují. Výstraha před povodněmi ale nadále platí v Pomurském a Podrávském regionu a podél řeky Krky.

Záchranné týmy se snaží dostat do dosud nepřístupných měst a vesnic a bude pokračovat snaha o obnovení silničního spojení a další infrastruktury. „Stále je několik míst, kde hasiči usilovně pracují, aby se lidé mohli evakuovat z vesnic. Někde jsou lidé bez elektřiny a bez vody,“ popsala reportérka CNN Prima NEWS Barbora Zlatohlávková.

V posledních dnech spadlo ve Slovinsku výrazně větší množství srážek, než je obvyklé. „Ve čtvrtek napadlo na severu Slovinska až 200 litrů na metr čtvereční, což je úhrn, který mnohdy spadne za měsíc,“ sdělil meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Martin Adamovský.

Silné bouře a záplavy zasáhly také Chorvatsko. Jedním z prvních zasažených míst byla obec Brdovec, kterou zaplavila řeka Sáva. I přes nelehkou situaci si obyvatelé trochu zavtipkovali. Na sociálních sítích se objevilo video, jak jeden z místních obyvatelů pluje v dětském nafukovacím bazénu, aby mohl navštívit svého souseda, informoval web index.hr.

Tagy: