Další tornáda v Česku. Na Nymbursku rvalo střechy, na Ústecku zasáhlo střed obce

Zasáhne Českou republiku opět tornádo?

V okolí Zvěřínku na Nymbursku se v neděli prohnalo slabší tornádo, škody nejsou velké. Kromě výrobních hal, z jejichž střechy se uvolnily plechy, nebyla zasažena obytná zástavba. Slabé tornádo se v neděli v podvečer vyskytlo také v Tisé na Ústecku.

Dráha tornáda byla v řádech stovek metrů. Země se dotklo na dvou místech, a to v zástavbě a na louce asi 200 metrů před zástavbou, řekl v pondělí ředitel úseku předpovědní služby Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Radek Tomšů.

ČTĚTE TAKÉ: Vodní smršť vyděsila turisty v Chorvatsku. Deset minut procházela mezi ostrovy

Tornádo se objevilo kolem nedělních 20:00. Kromě škod v areálu soukromé společnosti, kde hasiči pomáhali zajistit i poškozené plynové potrubí, způsobilo především lámání a vyvracení stromů. Podle Tomšů, který na místě pokračuje v průzkumu, byla dráha tornáda do 500, 600 metrů. „Ještě to budeme vyhodnocovat,“ uvedl ředitel úseku předpovědní služby. Pokračuje mapování celé trasy tornáda.

🌪🌪🌪🌪 Tornádo se před několika desítkami minut zřejmě prohnalo v okolí Zvěřínku na Nymbursku. Dle svědků jsou hlášeny popadané plechy ze střech. Případ již prošetřujeme a jsme v kontaktu s místní samosprávou. Informace nám můžete zasílat do zpráv nebo na e-mail clen@lovcibourek.cz. Autor videa: Lubomír Huljak

Posted by Czech Thunderstorm Research Association on Sunday, August 6, 2023

Meteorologové také v pondělí potvrdili, že se slabé tornádo v neděli v podvečer vyskytlo také v Tisé na Ústecku. V podhorské oblasti to není běžné. Zaznamenaná navíc nebyla ani elektrická aktivita, řekl Martin Novák z pobočky ČHMÚ. Jev způsobil škody asi na dvou domech, na místě byli hasiči.

„Je to zajímavé, protože aby se vytvořilo tornádo v podhorské oblasti, není úplně běžné, tomu spíš nahrávají roviny. Navíc to ani nebylo při bouřce. Nebyla tam elektrická aktivita. I proto bylo to tornádo slabé,“ uvedl Novák. Více škody způsobilo na porostu, jeho trasa vedla spíše přes louky. Škody se pak objevily ve středu obce, kde je několik domů. „Bylo to něco spojeného s cirkulací typickou pro bouřková oblaka, i když bouřka nebyla. Nebyla tam elektrická aktivita, ale i podle přeháňky a struktury to byl bouřkový oblak,“ dodal Novák.

Síla tornáda se bude teprve vyhodnocovat. Meteorologové se budou vznikem tornáda za ne zcela běžných podmínek a na nezvyklém místě ještě zabývat. S klimatickou změnou podle Nováka budou významné jevy při bouřkách častější. „Plíživě se to děje,“ podotkl meteorolog.

Počasí poškodilo kůlnu u jednoho z rodinných domů. K události vyjeli hasiči, kteří nakonec nezasahovali, řekl jejich mluvčí Petr Pelikus. „Opřela se o dům majitele, který usoudil, že si to odstraní sám,“ uvedl. Střecha kůlny pak dopadla částečně i na vozidlo.

Nejedná se o ojedinělý případ

Za poslední dobu se ale v Česku nejedná o ojedinělý případ. Na konci července se tornádo objevilo u Chlumce nad Cidlinou. Tromba se tenkrát dokonce dotkla i země. „Kontakt se zemí nastal patrně jen letmo na poli mezi Újezdem u Přelouče a Kundraticemi zhruba sedm kilometrů od Chlumce nad Cidlinou mezi 17:45 a 18:00,“ uvedl tehdy ČHMÚ. Minulý víkend se větrný vír objevil i na severu Čech.

Tornáda jsou součástí takzvaných supercel, což jsou silné bouře rotující kolem své osy. Na území Česka se ročně vyskytnou maximálně jednotky tornád, většinou slabých, některý rok se neobjeví tornádo žádné. Nicméně krátkodobá tornáda se podle meteorologů zřejmě vyskytují častěji, ale nemají žádného svědka.

Mohlo vám uniknout: V červenci udeřilo tornádo i v italském Miláně.

Tagy: