Deset let od sebevraždy, které nikdo nevěří. Dokument ANETA může přinést zásadní zlom

Každý rodič potvrdí, že to, čeho se nejvíce obává, je ztráta vlastního dítěte. Přesně to se stalo paní Anně 20. září 2014, kdy v pouhých třiadvaceti letech naposledy vydechla její krásná dcera Aneta Rodová. Nový dokument ANETA popisuje, v čem mohli vyšetřovatelé pochybit při zkoumání případu, který byl nakonec odložen jako sebevražda. Popis setkání matky s vyšetřovatelem, který exkluzivně sdílela s dokumentaristy, ale šokuje. S truchlící ženou v podstatě nemilosrdně vyběhli.

„Kdo mě opravdu hodně naštval, bylo státní zastupitelství a hlavní vyšetřovatel. Ten mi řekl: ,Jó, vy jste matka, tak se posaďte.‘ Takhle mě on přivítal. Bylo vidět, že ze mě nemá radost.“

„Se podívejte. Vám z toho taky houkne a spácháte sebevraždu,“ řekl zlomené ženě, která se dozvěděla, že přišla o jediné dítě. A že se vyšetřovatelé kloní k tomu, že se dcera zabila sama. Přitom podlehla následkům třinácti ran nožem, z nichž několik mířilo přímo na srdce.

„Já na něj koukala. ,Prosím? Co si to dovolujete? To si snad děláte legraci…‘ Takže jsem na něj koukala, absolutně nechápala. Jak takhle se mnou může mluvit? Pak jsem se slušně rozloučila a řekla na shledanou. A on na mě: ,Sbohem!‘ Tak takhle proběhlo setkání s vyšetřovatelem,“ sdělila Anna.

Podívejte se na ukázku z dokumentu

Případ mrtvé Anety už deset let budí ve snech její blízké. Pochybnosti o její smrti, jíž byly přítomny dvě další osoby, na dlouhé měsíce zaměstnávaly i zkušené novináře. Dokumentární štáb pod vedením režiséra Jiřího Sádka na filmu a pátrání po nových skutečnostech strávil pět let.

„Práce na tak těžkém tématu je náročná, jak emocionálně, tak i profesionálně. Osobně jsem byl často zdrcen detaily případu a utrpením, kterým prošla Anetina rodina. Sám mám rodinu a prožívat to, co pozůstalí, je mučení. Je to hluboká lidská zkušenost, která mě naučila empatii a vytrvalosti. Pro nás je to film se silným příběhem, ale pro pozůstalé je to život,“ říká režisér Sádek.

Dokument ANETA představí spoustu dosud nezveřejněných faktů. Dokumentaristům byl po ruce tým zahraničních i českých expertů světových jmen působících v kriminalistice a lékařství, což je v českém prostředí unikátní dokumentární postup. Na filmu spolupracovali režisér Jiří Sádek, kameraman Tomáš Kotas, producent Jiří Tuček, autor námětu – zkušený novinář – Petr Konečný a další členové tvůrčího týmu.

Zjištěné informace, které tvůrci sesbírali a zdokumentovali, mohou vést ke znovuotevření případu. K tomu se vyjádřil i bývalý elitní policista JUDr. Josef Doucha, který se dříve podílel i na dopadení spartakiádního vraha Straky. „V tomto případě zřejmě nebyl nikdo stíhán jako obviněný z vraždy Anety a věc byla v takovém případě zřejmě odložena – tudíž „znovuotevření‘ kauzy by nebylo tak složité jako u zastavení stíhání obviněného vraha,“ míní Doucha. Film tak může přispět k zásadnímu zlomu.

Vážně se ANETA ubodala? Pravdu odhalíte pouze v kinech od 7. listopadu 2024.

Tagy:
policie vražda film společnost sebevražda policejní vyšetřování režisér dokumentární film Josef Doucha trestná činnost Petr Konečný Aneta trestná činnost, právo a spravedlnost Jiří Tuček Jiří Sádek Tomáš Kotas