Demonstrace před Sněmovnou. Desítky lidí vyzývají vládu k demisi, na vše dohlíží policie

Desítky demonstrantů proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS) se ve středu dopoledne sešly na Malostranském náměstí u Sněmovny. Na místě se nacházejí petiční stánky mimoparlamentní strany Právo Respekt Odbornost (PRO). Na situaci dohlíží policisté, zatím je to poklidné, řekla policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Sešlost navazuje na nedělní demonstraci nazvanou Česko proti bídě a následné protesty před budovou vlády.

Demonstranti si ke Sněmovně přinesli české vlajky a transparenty, kterými vyzývají vládu k demisi. „Situaci monitorujeme, je to zatím bez narušení veřejného pořádku,“ řekla kolem 10:00 policejní mluvčí.

„Na demonstraci je několik desítek demonstrantů, kteří skandují hesla jako jsou ,Pojďte dolů‘, ,Už jsme tady‘ nebo ,Demisi!‘,“ informoval z místa reportér CNN Prima NEWS Karel Rychlý.  Místopředsedkyně strany PRO Alena Maršálková uvedla, že strana chce, aby je vláda začala brát vážně a byla ochotna probrat s nimi jejich požadavky.

ČTĚTE TAKÉ: Rajchlovo hnutí PRO se může dostat do Sněmovny, míní komentátor. Co radikálům nahrává?

Protesty proti kabinetu trvají od nedělní demonstrace na Václavském náměstí, kde se sešly tisíce lidí. Předseda strany PRO Jindřich Rajchl i další řečníci na místě volali po demisi vlády.

Protestní shromáždění se pak vydalo na pochod Prahou k Úřadu vlády, kde někteří demonstranti vykřikovali, aby z budovy vyšel ven premiér Fiala, který je ale v současnosti na desetidenní služební cestě v Asii. Část účastníků na Klárově z neděle na pondělí přenocovala, desítky jich tam pak demonstrovaly i během pondělí.

Tagy:
demonstrace Václavské náměstí Petr Fiala vláda Česko Praha Malostranské náměstí Jindřich Rajchl Poslanecká sněmovna ČR Úřad vlády České republiky