Hrůzný nález v pohřebním ústavu: Skrýval hnijící těla, příbuzní dostávali cement místo popela

V budově pohřebního ústavu nalezli policisté skoro 200 těl.

Místo popela zesnulých dostaly rodiny cement

Předali tělo svých nejbližších zesnulých pohřebnímu ústavu, ale místo popela dostali zpátky cement. O tom je přesvědčeno několik rodin z amerického Colorada, kde policie v pohřebním centru před dvěma týdny odhalila hrůzný nález. Desítky neošetřených rozkládajících se těl, která nikdy nedorazila ke kremaci. O případu informovala agentura AP.

Policii v Coloradu upozornili místní na hnilobný zápach, který se linul z vedlejší budovy pohřebního ústavu ve městě Penrose. Když policisté přijeli oznámení 4. října prošetřit, nalezli 189 těl v různém, někdy i pokročilém stádiu rozkladu. „Aniž bychom kvůli rodinám poskytovali příliš mnoho detailů, zařízení pohřebního ústavu, kde byla těla nevhodně skladována, bylo prostě děsivé,” uvedl podle AP na tiskové konferenci tamní šerif Allen Cooper.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Konec násilí proti Palestincům, znělo na pohřbu ubodaného chlapce. Útočník míří před soud

Znepokojivá zpráva zalarmovala zákazníky, kteří ústavu v uplynulých měsících svěřili těla svých zesnulých příbuzných. Nejméně čtyři rodiny jsou přesvědčené, že je ústav podvedl. „Myslím si, že prostě nemám popel své matky. Jsem zcela přesvědčena, že mi ve skutečnosti dali pytel cementu. Je to prostě prášek bez zrnitosti. Nic, prostě jako mouka. Těžká a šedivá,“ vylíčila Abby Swovelandová, jedna z klientek centra. „Nemyslím si, že existují dost silná slova, která by vyjádřila ten pocit hněvu a zrady,“ doplnila.

Identifikace těl bude náročná

Pohřební ústav se potýkal s finančními problémy. Krematoria, která měla těla zpopelnit, tvrdí, že k nim nikdy nedorazila. Záznamy o žehu jsou zřejmě zfalšované. Případy nahrazování popela cementem už Spojené státy zažily dříve.

Rodiny, které tuší možný podvod, se obávají, že skutečné ostatky jejich blízkých jsou mezi objevenými těly. Jistí si však zatím být nemohou. „Bude to velice dlouhý proces. Forenzní identifikace přes otisky prstů, zdravotní a zubařské záznamy, možná i DNA, se musí provést u velkého množství zesnulých. Může to trvat několik měsíců,“ vysvětlil koroner místního okrsku Randy Keller.

Majitelé pohřebního ústavu s novináři nekomunikují, s policií ale spolupracují. Zatím nepadlo žádné obvinění.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ty zrůdo! Rozlícená matka se vrhla na vraha své dcery, video ukazuje rvačku v soudní síni

Tagy: