Konec násilí proti Palestincům, znělo na pohřbu ubodaného chlapce. Útočník míří před soud

Šestiletý chlapec bodným zraněním podlehl.

Bytný vraždil v USA

Na pohřbu šestiletého chlapce palestinského původu, kterého v USA v sobotu kvůli jeho víře brutálně ubodal 71letý senior, vlály palestinské vlajky. „Přestaňte vyvolávat násilí a nenávist vůči palestinským, arabským a muslimským komunitám,“ stálo podle Reuters na jednom z transparentů. Joseph Czuba, který pobodal hocha i jeho matku, byl obviněn z vraždy, pokusu o vraždu, dvou případů zločinu z nenávisti a ublížení na zdraví smrtelnou zbraní s přitěžujícími okolnostmi.

Matka se synem útočníka znali, jednalo se o jejich domácího. Dvojice palestinsko-amerického původu žila v domě asi čtyři roky. „Pronajali si patro v jeho domě. Czuba na dveře klepal už mnohokrát předtím. Neměla důvod něco tušit,“ řekl pro CNN výkonný ředitel CAIR Ahmed Rehab.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Uřezávali hlavy miminkům před očima rodin. Češka žijící v Izraeli líčí hrůznosti Hamásu

Domácí Czuba v osudný den zaklepal na dveře, načež mu Hannán otevřela. Následně ji muž chytil za krk a začal škrtit. Matce se podařilo vymanit a utéct do koupelny, odkud zavolala na tísňovou linku. Mezitím však agresor našel jejího čerstvě šestiletého syna Wadea, kterého chladnokrevně pobodal.

Policie matku se synem ihned transportovala do nemocnice. Při převozu malý chlapec, na kterém policie napočítala šestadvacet bodných ran, zemřel. Matce se navzdory více než deseti ranám nožem podařilo přežít. Čepel, kterou Czuba použil, měřila osmnáct centimetrů.

Policie se domnívá, že muž rodinu napadl kvůli boji mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás.

„Tento malý chlapec zrovna před pár týdny slavil narozeniny. Miloval svoji rodinu a své kamarády. Neměl ponětí o situaci ve světě, ale zaplatil za to,“ řekl Rehab během tiskové konference.

Jak to může někdo udělat? lamentují sousedé

Zločin šokoval i sousedství. „Přece si nevylejete zlost na někom, kdo je v tom nevinně. Nedokážu si představit, jak tohle může někdo udělat malému dítěti,“ sdělila pro CNN sousedka z obce Plainfield Eva Caseová.

K případu se vyjádřil i americký prezident Joe Biden. „Tento hrůzný čin nenávisti nemá v Americe místo a jde proti našim základním hodnotám. Američané musejí odmítnout islamofobii a všechny formy nenávisti,“ prohlásil Biden.

Sledujte nejnovější HLASY ZLOČINU o Ivanu Jonákovi s moderátorem Václavem Janatou a novinářem Jakubem Kvasničkou.

Tagy: