Desítky obětí, tisíce zatčených. V Kazachstánu byl obnoven pořádek, řekl prezident

Síly Kazachstánu mají v zemi údajně potlačit riziko terorismu.

Jiří Just o situaci v Kazachstánu

Ve všech regionech Kazachstánu byl z velké části obnoven ústavní pořádek, prohlásil ráno prezident středoasijské republiky Kasym-Žomart Tokajev podle agentury TASS. Místní bezpečnostní složky mají situaci v zemi pod kontrolou, dodal šéf státu.

Ministerstvo vnitra oznámilo, že bezpečnostní síly zadržely při nepokojích v zemi přes 3 000 lidí, 26 osob „zlikvidovaly“ a 18 lidí je zraněno. Resort rovněž informuje o 18 zabitých a 748 zraněných příslušnících bezpečnostních sil.

„Ústavní pořádek byl z velké části obnoven ve všech regionech země. Místní orgány mají situaci pod kontrolou. Teroristé však používají zbraně a poškozují majetek občanů. Proto je třeba, aby protiteroristická operace pokračovala, dokud nebudou bojovníci zcela zlikvidováni,“ řekl Tokajev po zasedání bezpečnostního štábu.

„V současné době bylo zadrženo přes 3 000 lidí, 26 (osob) bylo zlikvidováno a 18 zraněno,“ citovala ráno agentura Interfax ministerstvo vnitra. Bezpečnostní složky mají podle resortu pod kontrolou všechny budovy městských a okresních úřadů a také policejních stanic. Interfax už dříve informoval, že generální prokuratura zahájila trestní řízení v souvislosti s nepokoji a případným viníkům hrozí tresty od osmi let vězení až po doživotí se ztrátou občanství.

Kazachstán prožívá v posledních dnech nepokoje, které agentura Reuters označila za nejhorší od dosažení nezávislosti bývalé sovětské republiky před třemi desetiletími.

Vojáci ve čtvrtek střelbou rozehnali demonstranty na hlavním náměstí v největším městě země Almaty, které se stalo centrem nepokojů. Zásah si podle agentur vyžádal mezi protestujícími zraněné a zřejmě i mrtvé, úřady ale přesnější údaje nesdělily a z dnešního prohlášení zatím nejsou jasné podrobnosti. Úřady už v noci na čtvrtek informovaly o „likvidaci“ desítek útočníků na administrativní budovy, což některá zahraniční média interpretovala tak, že policie zabila desítky demonstrantů.

Tagy:
zranění armáda demonstrace střelba nepokoje Kazachstán mrtví Rusko Kasym-Žomart Tokajev obrněné vozidlo Almaty Interfax