Just: Protesty v Kazachstánu využívají zločinci, pro Rusko je tamní režim klíčový

Nepokoje v Kazachstánu i nadále pokračují.

Jiří Just o situaci v Kazachstánu

Situaci v Kazachstánu plnou protestů a krvavých střetů demonstrantů s pořádkovými silami ve velkém využívá organizovaný zločin. V pořadu 360° to uvedl spolupracovník CNN Prima NEWS v Rusku Jiří Just. Ten dále zmínil, že i právě kvůli zapojení kriminálních živlů je současný stav v největším kazašském městě Almaty tak napjatý.

„Jde o konflikt mezi vládou a opozicí, do které se zapojily různé kriminální živly. Proto je to tak vyhrocené. Ale rozhodně nejde o občanskou válku,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Just. Protesty probíhají i v dalších městech Kazachstánu, ale většinou probíhají na relativně pokorné úrovni, kdy místní opozice buď jedná s radnicí o předání moci, či aspoň na tom, aby demonstranti nebyli potíráni silou.

Protestující se podle něj dělí na několik skupin. „Je tu místní opozice, která ale nemá žádného lídra,“ zmínil jednu z nich spolupracovník CNN Prima NEWS v Rusku. Dále je zde právě organizovaný zločin. „Ten chtěl využít situace a došlo k vykrádání bank a obchodů,“ popsal Just. Připomněl, že k podobné situaci došlo v roce 2020 v sousedním Kyrgyzstánu.

V největším kazašském městě Almaty, které v minulosti bylo i hlavním městem, je však značně odlišná. Extrémní střety zde probíhají mezi pořádkovými silami a civilním obyvatelstvem. Vojáci a policisté dokonce střílí ostrými náboji do davů. Na druhou stranu už téměř dvě desítky policistů padly demonstrantům za oběť a stovky utrpěly zranění.

K nepokojům v zemi došlo po prudkém zdražení plynu LPG. „To byla jiskra, která zažehla ten problém. Lidé se obávají, že to nepovede jen ke zdražení plynu, ale i dalšího zboží, například potravin,“ vysvětlil Just. Řada lidí podle něj už má také dost, že z bohatství země těží jen tamní režim. „Kazachstán je energetická velmoc Střední Asie. Těží se tam plyn, ropa a má i velké naleziště uranu,“ poznamenal Just s tím, že výtěžky jdou ovšem právě jen režimu, zatímco většina obyvatel žije v chudobě.

Rusko hraje o mocenský vliv

Do země na pomoc režimu prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva míří mírové jednotky vojenské aliance vedené Ruskem. Právě to podle Justa hraje zejména o to, aby si v Kazachstánu a okolním regionu udržel svůj mocenský vliv.

„Kazachstán je společně s Běloruskem pro bezpečnost Ruska klíčový,“ řekl spolupracovník CNN Prima NEWS v pořadu 360° s odkazem na islámský terorismus v blízkém regionu.

Podle něj navíc v příštích dnech aktivní fáze protestů skončí. Ačkoliv režim dle jeho slov „brutálním způsobem“ potlačoval demonstrace, tak je otázkou, zda v zemi skutečně dojde na občanskou válku.

Tagy: