Nemoci i vypadané zuby. Majitelé množírny psů mohou jít do vězení nejen kvůli týrání zvířat

Policie obvila dvojici, která měla v Novém Bydžově týrat desítky psů

Policie obvinila dvojici z týrání desítek psů

Policie obvila dvojici, která měla v Novém Bydžově týrat desítky psů. Zvířata přežívala v naprosto nevyhovujících podmínkách a podle znaleckého posudku měla různé nemoci. Kromě toho policie v domě našla i pěstírnu konopí.

„V těchto dnech jsme podali návrh na obžalobu dvojice, která je obviněná ze zločinu týrání zvířat, z přečinu chov zvířat v nevhodných podmínkách a přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy,“ uvedla pro CNN Prima NEWS policejní mluvčí Iva Kormošová.

Jednapadesátiletá žena a její dvaatřicetiletý přítel měli přes internet prodávat za desetitisíce korun štěňata yorkshirských teriérů a čivav. Policisté jich v domě umístěných v klecích zajistili několik desítek, všechna jevila známky týrání. „Ze znaleckých posudků vyplynulo, že dvojice psy týrala dlouhodobě, a to v řádu měsíců až let,“ doplnila Kormošová.

Jednatřicet psů mělo přežívat v naprosto nevyhovujících podmínkách, bez dostatečného osvětlení a vytápění. Podle znaleckého posudku měli různé nemoci kůže, očí, záněty dásní ale i pohlavních orgánů. Zvířata prý trpěla zvlášť trýznivým způsobem a neměla ani dostatek pohybu. „Co spojuje všechny ty pejsky, je velmi zanedbaná srst, zadredovaná a plná výkalů a katastrofální stav zubů,“ popsala ředitelka útulku Dogpoint Michaela Zemánková.

Během domovních prohlídek ale policisté nezajistili jen psy. Našli tam dokonce i pěstírnu konopí – přes 70 rostlin marihuany, které poslali ke znaleckému zkoumání. I to bude muset dvojice u soudu vysvětlit. Soud je může poslat až na šest let za mříže.

Tagy: