Nebezpečný zkrat desítek řidičů na D11. Jezdili i couvali v protisměru, ukazuje video

Řidiči couvali na dálnici D11.

Řidiči couvali na D11

Desítky řidičů porušily o víkendu na dálnici D11 hned několik nejzávažnějších zákazů – necouvat, nejet v protisměru a neblokovat záchranářskou uličku. Vše jen proto, že se jim nechtělo čekat kvůli nehodě, která se stala před nimi. Zpět k poslednímu sjezdu se řidiči nebezpečným způsobem dostávali i dva kilometry.

V sobotu kolem třetí hodiny odpoledne se na 52. kilometru dálnice D11 ve směru na Hradec Králové stala dopravní nehoda, která během okamžiku způsobila dlouhou kolonu. Místo čekání začali někteří řidiči nejen couvat, ale dokonce jeli v protisměru středovou uličkou, která běžně slouží pro volný průjezd záchranářů.

„Takhle se to řeší, když je zavřená dálnice. Támhle další umělci couvají, záchranná ulička nezáchranná ulička, je jim to všechno úplně jedno,“ říká řidič z kolony, který celou situaci zachytil na video.

Auta následně překážela i přijíždějícím odtahovým službám. Autobus, náklaďák a řada dalších v osobácích, ti všichni se rozhodli pro zákonem zakázaný postup, když k nejbližšímu sjezdu couvali nebo popojížděli v protisměru. Ten pak také blokovali.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nezapnutý pás stál řidiče život. Nesnažte se ošálit bezpečností systém, varují experti

„Přijížděla tam auta, která normálně a klasicky sjížděla, takže ti, co jeli v protisměru, to tam vlastně celé blokovali a pak byl problém,“ uvedla jedna ze svědkyň. „Je vidět, že řidiči jeli místem, které se vytvořilo jako záchranářská ulička, a to je opravdu trestuhodné,“ uvedla krajská koordinátorka BESIP Lada Kociánová.

Redakce Krimi zpráv video probrala i s dopravní policií. Ta potvrdila, že omluvitelná výjimka pro chování řidičů by nastala jen v případě, kdy by je tam poslala hlídka. „Měli setrvat na místě a vyčkat. Uvedeným jednáním se dopouští přestupku, za který jim hrozí ve správním řízení pokuta od pěti do deseti tisíc korun a zákaz činnosti od šesti do dvanácti měsíců,“ sdělil metodik dopravní nehod Policie ČR Břetislav Urbánek. Videem se teď policisté budou zabývat.

Tagy:
nehoda dálnice Hradec Králové BESIP krimi Policie České republiky Dálnice D11