Děsivé chvíle při přistání. Letadlo přejelo ranvej, pasažéři museli ven po skluzavkách

Všech 173 pasažérů vyvázlo bez zranění.

Na Filipínách sjelo letadlo z ranveje

Letadlo společnosti Korean Air se v neděli pozdě večer v centrální části Filipín pokoušelo dvakrát neúspěšně přistát. Nakonec piloti ve špatném počasí při třetím pokusu přejeli přistávací dráhu a havarovali. Mezi 11 členy posádky a 162 cestujícími, kteří museli k úniku z letounu použít nouzové skluzavky, nebyl hlášen žádný zraněný, uvedla agentura AP.

Mezinárodní letiště Mactan, které je jedno z nejrušnějších v zemi, zůstalo kvůli uvízlému letadlu na konci své jediné ranveje uzavřeno. Byly zrušeny desítky letů do i z provincie Cebu, včetně letů vlajkového dopravce Philippine Airlines, který původně oznámil více než 50 zrušených vnitrostátních letů.

Podle fotografií se při nárazu urazila přední část letadla a silně se poškodila příď. Stroj ležel nakloněný dopředu na travnaté ploše, jeho přední přistávací kolo nebylo vidět a u dveří byly nouzové skluzavky.

„Všichni cestující jsou v bezpečí a jsou ošetřováni pozemním personálem,“ uvedl filipínský letecký úřad v prohlášení.

Airbus A330, který letěl z jihokorejského Inčchonu, se dvakrát pokusil přistát, než při třetím pokusu přejel dráhu, uvedla v prohlášení aerolinka Korean Air. Podle společnosti se všichni cestující z letadla evakuovali po únikových skluzavkách. Příčina nehody je vyšetřována.

Tagy:
letadlo nehoda počasí Filipíny přistání skluzavka ranvej poškození Cebu Airbus A330 Korean Air Inčchon Mactan Philippine Airlines