Chvíle hrůzy na palubě letadla. Při turbulencích létali lidé vzduchem, 12 se jich zranilo

silné turbulence zranily cestujíc

Silné turbulence zranily cestující

Mysleli si, že jim jde o život. Cestující i personál letadla na lince z Madridu do Buenos Aires zaskočily nad Atlantikem intenzivní turbulence. Byly tak silné, že zranily 12 cestujících, tři z nich skončili v nemocnici.

Po sedmi hodinách klidného letu přišly minuty hrůzy. Airbus A330-200 se dostal do nezvykle silné turbulence. Co nebylo upevněno, létalo vzduchem. Vyděšení cestující popisovali své zážitky na sociálních sítích. „Začaly turbulence a nikdo nám neřekl, abychom si zapnuli bezpečnostní pásy. Tak jsme prostě letěli. Dokonce i letušky skončily na zemi,“ popsal jeden z cestujících.

Tři lidé skončili v nemocnici

Společnost Aerolineas Archentynas se proti nařčení důrazně ohradila. „Podle informací poskytnutých posádkou byla ihned rozsvícena světla bezpečnostních pásů a bylo vydáno příslušné oznámení,“ sdělila letecká společnost.

Ve většině případů piloti o turbulencích vědí dopředu. Mohou ale vznikat v nesourodých vzduchových vrstvách i za jasného počasí. „V povětrnostních mapách se dá vyčíst, kde ta turbulence může být. V takovém případě by na to posádka měla být připravená,“ popsal Ladislav Keller, bývalý pilot Boeingu 737, s tím, že jaká bude turbulence, ve skutečnosti zas tak přesně předpovědět nelze.

V každém případě cestující na lince do Buenos Aires turbulence zaskočila. Jeden si dokonce stačil vyfotografovat bouli na hlavě, ke které přišel po nárazu do stropu letadla. Lehká zranění utrpělo celkem 12 lidí, tři museli zůstat v nemocnici na pozorování.

Tagy: