Noční démon dopaden. Pražská policie zatkla muže, který při vloupání pozoroval spící lidi

Policistům se podařilo dopadnout zloděje, který se vloupával do domů a pozoroval spící lidi.

Dopadli sledovače spících

Vloupával se do domů a pozoroval spící lidi. Pražským kriminalistům ztrpčoval tento noční démon práci již delší dobu. Dlouhá léta k němu nevedla žádná stopa. Nyní se však podařilo policistům podivného recidivistu dopadnout. V případě prokázání viny mu hrozí až osm let pobytu za mřížemi.

Po dlouhých osmi letech od doby, kdy se muž objevil na zlodějské scéně, policisté zacvakli pouta na rukou jedenapadesátiletého muže v jednom z pražských penzionů. Vedla k tomu ale trnitá cesta. Nepomohly zajištěné stopy, analýza DNA ani pomoc veřejnosti. Muže nikdo nepoznal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Střelba před supermarketem v Česku. Řidič po hádce vytáhl zbraň, druhého zasáhl do nohy

„Natipovali jsme si určitý objem podezřelých a vylučovací metodou jsme je vyřazovali,“ popsal práci vyšetřovatelů mluvčí pražských policistů Jan Rybanský. Ti vycházeli z toho, že muž už se někdy v minulosti dopustil trestného činu. Tato domněnka je nakonec po letech dovedla až k cíli.

Podle Rybanského muž již páchal trestnou činnost, a to v devadesátých letech. „Nicméně v té době nebyly kriminalistické evidence tak dobré, jako jsou teď,“ ozřejmil mluvčí. Podle policistů ho znovu za hranu zákona dohnala finanční tíseň.

Až po zadržení ho strážci spojili s ještě dalšími nevyřešenými případy vloupání. Dohromady jich má mít na svědomí přes 21. Muž ve věku 51 let jako kdyby tušil, že už mu jsou kriminalisté na stopě. Chybělo jen pár dnů a možná by už navždy unikl spravedlnosti.

„Podařilo se nám zjistit, že měl koupené letenky do Severní Ameriky. Byl by býval odletěl týden poté, co se nám ho podařilo zadržet,“ doplnil mluvčí. Od ostatních zlodějů se muž lišil hlavně tím, jak se choval na místě činu. Nevybíral si jednoduché cíle a nevyhýbal se ani kontaktu s obyvateli domu. Kamera v jedné z domácností ho dokonce zachytila na posteli, jak se dívá na devítiletou holčičku.

Asi nejděsivější na celém případu bylo, že muž pozoroval spící lidi. Dalo se spekulovat o tom, jestli netrpí sexuální úchylkou, konkrétně somnofilií. Kriminalistům se však něco takového nepodařilo prokázat.

„Při výslechu uvedl, že ač na záznamu vypadal, že je klidný, rozhodně prý v takovém stavu nebyl. Stále se totiž bál, že ho někdo chytí. Dodnes neznáme přesné důvody, proč se rozhodnul k takovému chování,“ shrnul Rybanský.

Noční zloděj je v současné době vazebně stíhaný a hrozí mu až osmiletý pobyt ve vězení. Zlodějovy výpravy byly za celou dobu jeho nechvalné kariéry úspěšné a majitelům způsobil škodu za osm milionů korun. Podle policie mu někteří z okradených výrazně ulehčili práci. V noci nezamkli nebo nechali otevřené okno.

Tagy: