Děsivý svátek v Bolívii. Lidé zdobí lebky klobouky, brýlemi či cigaretami

Bolivijci o víkendu oslavili takzvaný „Den lebek“ (Dia de las Natitas), tradici zakořeněnou ve starověkých domorodých vírách, která má uctěním mrtvých přinést štěstí a ochranu pro žijící. O proběhlé slavnosti informoval web Daily Mail.

Bolivijci lebky zdobí a vystavují na hřbitově v tamním hlavním městě La Paz týden pod Dnu všech svatých a po Dnu mrtvých. Lebky jsou dekorovány květinami, klobouky, slunečními brýlemi, cigaretami i dalšími předměty.

Úřady nicméně v letošním roce hlavní hřbitov, kam každoročně přicházejí tisíce lidí, uzavřely údajně z důvodu, že oslavy připadly na neděli, kdy jsou hřbitovy zavřeny. Svůj díl na tom, že zástupci města požádali občany, aby slavili doma, má však evidentně i koronavirová pandemie.

Přicházíme požádat o laskavosti

Během tohoto každoročního rituálu nejsou neobvyklé ani nejrůznější oslavy, při nichž lidé tancují za zvuků hudby, pijí alkohol a jedí sladkosti. Oslava lebek má zřejmě své kořeny ve zvyku Uru Chipaya, při němž jsou mrtvoly blízkých a milovaných jednou ročně „vyrušeny ze smrti“. Festival se letos sešel spolu s inaugurací nového bolivijského prezidenta, kterým se stal Luis Arce.

„Přicházíme požádat o laskavosti, zejména o zdraví a blaho rodiny,“ uvedl jeden z oslavujících Angel Aduviri, který dodal, že lebky lidem pomáhají dostat věci, které potřebují.

Tagy: