Detaily hororu v Postřelmově: Mladík útok připravoval, dědečka bodal nožem do hlavy a krku

Místo brutální vraždy ve Velkých Losinách

Policie obvinila devatenáctiletého mladíka z pokusu dvojnásobné vraždy seniorů v Postřelmově na Šumpersku. Šlo o vnuka jednoho z napadených. Oba muže napadl vojenským nožem, utrpěli bodnořezná poranění. Dvaasedmdesátiletý dědeček pachatele utrpěl těžká zranění a je stále udržován v umělém spánku. Mladík si podle kriminalistů čin dopředu naplánoval. Po motivu policisté pátrají, nevylučují ani duševní onemocnění pachatele, které bude předmětem znaleckého zkoumání, řekl v pátek novinářům šéf odboru obecné kriminality Jan Lisický. Mluvčí šumperského soudu René Braun odpoledne sdělil, že soud rozhodl o vzetí obviněného do vazby.

Incident se odehrál ve středu před 18:00. Mladík, který v domě se svým příbuzným bydlel, se podle policie na vraždu připravoval, koupil si kvůli tomu vojenský nůž a k útoku si psal i podrobné poznámky. „Zaútočil současně na svého dvaasedmdesátiletého dědečka a pětašedesátiletého souseda, který za ním chodil pravidelně na návštěvu,“ popsal Lisický. Oba utrpěli bodnořezná poranění. Rány mířené na dědečka byly tři a směřovaly do krku a obličeje, soused utrpěl větší počet bodnořezných poranění, které však nezasáhly měkké tkáně. Rány byly však i u něj razantní, jedna z nich zlomila lebeční kost, konstatoval Lisický.

Oběti si stačily podle policie ještě zavolat pomoc. Mladík z místa po činu utekl, kriminalisté zatarasili přístupové cesty do obce a vzápětí jej zadrželi. Muž, který nebyl nikdy trestán, nebyl podle policie pod vlivem alkoholu ani drog. „Motiv činu je v tomto okamžiku neznámý, je pravděpodobné, že v tom bude hrát roli duševní stav mladého muže, který bude předmětem znaleckého zkoumání,“ dodal Lisický.

Mladšího z napadených mužů převezli záchranáři na chirurgickou ambulanci do šumperské nemocnice, řekla mluvčí krajské záchranné služby Lucie Mikisková. Druhého těžce zraněného převezli do olomoucké fakultní nemocnice. Podle mluvčího nemocnice Adama Fritschera leží na klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ve vážném stavu. „Stav je nezměněn, tedy vážný,“ sdělil v pátek Fitscher.

Mladík je obviněn podle přísnější kvalifikace, protože podle kriminalistů jednal po předchozím uvážení, neboť si vraždu připravil a naplánoval a pokusu vraždy se dopustil na více osobách. Hrozí mu 15 až 20 let nebo výjimečný trest. Soud odpoledne rozhodl podle Brauna o vazbě ze tří důvodů –⁠ kvůli obavě z vyhýbání se trestnímu stíhání, kvůli možnému ovlivňování svědků a z důvodu možného pokračování v trestné činnosti.

Vražd rapidně přibylo

Na Šumpersku jde o třetí případ tohoto druhu, který v posledních dnech kriminalisté vyšetřují. Minulý týden v úterý zavraždila podle kriminalistů svého měsíčního syna šestadvacetiletá žena, v pátek časně ráno v bytovém domě ve Velkých Losinách ubodal svého o rok mladšího kamaráda osmnáctiletý mladík. Policisté jej při jeho běsnícím útoku postřelili dvakrát do ruky, po převozu do nemocnice pachatel zemřel. Podle soudní pitvy však jeho smrt nesouvisí se střelbou zasahujícího policisty. Příčina úmrtí zatím není jasná.

Podle Lisického je koncentrace těchto činů v uplynulých dnech do jednoho regionu náhodnou záležitostí. V Olomouckém kraji jde letos o desátou vraždu či pokus o ni. Loni kriminalisté vyšetřovali za celý rok tři vraždy a šest pokusů o vraždu.

Tagy: