Hustý dým, pak přišel náraz a započal chaos. Svědci popsali detaily smrtelné nehody na D1

Detaily pondělní tragické nehody, při které na slovenské části dálnice D1 u obce Horná Streda zemřeli dva hasiči, popsali očití svědci. Na místě podle jejich slov panoval chaos, nehodě totiž předcházel požár doprovázený hustým dýmem. Na místo dorazil také tamní ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok.

V pondělí po poledni došlo na slovenské části dálnice D1 k tragické nehodě. Do vozidla zasahujících hasičů narazil kamion. Na místě zasahovaly dva vrtulníky a tři sanitky. „Nákladní auto se zapíchlo do cisterny a částečně uvěznilo policejní vůz. Projížděl jsem kolem, byl to strašný náraz,“ popsal jeden z řidičů pro web Nový Čas havárii, která si podle záchranářů vyžádala dva životy. „Lidé v panice pobíhali kolem, někteří duchapřítomně pomáhali. Byl tam chaos,“ řekl další.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Muž na Prešovsku vjel autem do skupiny lidí, zřejmě úmyslně. Těžce zranil několik dětí

Podle další očité svědkyně měl brutální nehodě předcházet obrovský kouř. Podle ní na dálnici něco vzplálo, a tak běžela na místo, aby se pokusila pomoci. „Zrovna jsem se tam přemisťovala, když to začalo hořet. Nevěděla jsem, že kouř vychází z dálnice. Běžela jsem podél Biskupického kanálu v Brunovcích,“ popsala očitá svědkyně pro web Topky.sk. Když dorazila na místo, bylo už pozdě. „Když jsem doběhla do Horné Stredy pod dálnici, byla už ucpaná v obou směrech. Kamion narazil do hasičského vozu,“ dodala.

Smutná zpráva zasáhla i záchranáře. „V naší profesi jsme si museli zvyknout i na smutné zprávy. Ale ta dnešní nás zasáhla velmi hluboce. Naši kolegové ze záchranných služeb, hasiči, přišli o život při výkonu služby. Vyjadřujeme upřímnou soustrast jejich rodinám, blízkým a přátelům,“ napsalo Operační středisko slovenské záchranné služby na svém Facebooku.

Na místo se vypravil také slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. „Sloužili nám všem do poslední chvíle. Nasazovali vlastní zdraví a životy, aby ochránili životy a majetek slovenských občanů. Stateční hasiči, kteří zahynuli při tragické nehodě na dálnici D1 při výkonu svého povolání, zůstanou navždy hrdiny pro celé Slovensko. Čest jejich památce, upřímnou soustrast jejich rodinám,“ napsal Šutaj Eštok.

ÚPRIMNÚ SÚSTRASŤ RODINÁM STATOČNÝCH HASIČOV V plnom nasadení a do poslednej chvíle slúžili nám všetkým. Nasadzovali...

Posted by Matúš Šutaj Eštok on Monday, May 27, 2024

Co bylo příčinou nehody, se nyní vyšetřuje. „Zatím nevíme, zda řidič kamionu usnul nebo měl nějaké zdravotní problémy,“ sdělil znalec v oboru silniční dopravy Milan Holéci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nehoda na pražském hlavním nádraží. Osobní vlak se střetl s lokomotivou, zranili se tři lidé

Tagy:
nehoda dálnice Slovensko Facebook havárie Dálnice D1 Horná Streda Matúš Šutaj Eštok Biskupický kanál