Nájmy za byty prolezlé plísní zvedl stát pětinásobně. Skončíme pod mostem, bojí se lidé

Vlhké a plesnivé byty za 20 tisíc měsíčně čistého nájmu, takové podmínky nastavilo ministerstvo financí lidem ze dvou bytových domů v Harrachově. Ti se teď bojí, že skončí pod mostem. Dosud platili nájem čtyři až pět tisíc, v nových smlouvách je ale pětinásobek. Lidé tak mají jasno, že je chtějí vystěhovat. Ministerstvo ale tvrdí, že se nájemníků zbavovat nechce.

Domy na jaře připadly státu po vleklém soudním sporu o vlastnictví se zdejší radnicí. Podle starosty města Tomáše Vašíčka je účel vysokých nájmů jediný, úředníci prý chtějí lidi z domů vyštvat a objekty výhodně prodat. „Pochopitelně cena bez nájemníků je úplně někde jinde,“ tvrdí starosta. Ministerstvo to však popírá. „Nikoho vystěhovat nechceme,“ zdůrazňuje mluvčí resortu Tomáš Weiss.

Byt Simony Říhové v podkroví je plísní doslova prolezlý, v obývacím pokoji je takové vlhko, že se kameramanovi CNN Prima NEWS nedaří odmlžit kameru. Plíseň je na zdi i na hrnečku na poličce. Nájemnice bytu sedí na posteli. „Nezlobte se nemůžu vstát, mám amputovanou nohu, jsem částečně ochrnutá, kvůli té plísni se mi špatně dýchá. Za tohle teď máme platit 20 tisíc, rozumíte tomu? Ale zdravotní stav nikoho nezajímá, chtějí jen peníze. Píšou výhrůžné dopisy, pokud nezaplatíte, půjdete,“ zlobí se vážně nemocná místní. Úřednice ministerstva financí jí údajně řekla, že bydlí v luxusním horském středisku, a tak musí platit.

Nelze rozlišovat finanční poměry lidí

Starosta města Tomáš Vašíček kroutí nad přístupem státu hlavou. Domy, které ještě donedávna patřily městu, jsou skutečně v zanedbaném stavu, kvůli nejasnému vlastnictví do nich radnice investovala jen minimálně. Stav domů i to, že nájemníci patří mezi nízkopříjmové skupiny, ale podle něj zohledňovalo právě nízké nájemné, které se řadu let nezvedalo. „Ministerstvo financí se chová nehorázně. Přitom ještě na jaře, když domy do majetku po verdiktu soudu získalo, lidem oznámilo, že akceptuje původní nájemné. A teď je najednou všechno jinak. V nových smlouvách, které jsou na dobu určitou, maximálně na tři roky, se nájemné zvedlo o stovky procent. Podle mého se tak lidé budou muset dříve či později vystěhovat, to je jediný smysl počínání ministerstva,“ zlobí se starosta.

Ministerstvo financí nepopírá, že domy hodlá prodat. Zbavovat nájemníků se prý ale nechce. „Domy nabídneme v aukci i se stávajícími nájemníky, ministerstvo nikoho vystěhovávat nebude, zdůrazňuje mluvčí resortu financí Tomáš Weiss. Navýšení nájmů je prý krok, který vyžaduje zákon. Stát prý musí požadovat tržní nájemné a nájemníky nelze rozlišovat podle toho, jak hluboko mají do kapsy.

Nájemníci vyjádření ministerstva nevěří, bojí se, že když do konce měsíce nepodepíšou nové smlouvy, mohou skončit na ulici. Pokud je podepíšou, netuší, kde vezmou peníze. Několikanásobně vyšší částky požadované státem jsou totiž jen čistý nájem, další výdaje si vyžádají drahé energie. Za třípokojový byt tak někteří budou se vším všudy platit přes třicet tisíc korun. „To jsou samozřejmě nesmyslné částky. Něco takového bych si dokázal představit v Harrachově v novostavbě přímo u sjezdovky, ale tahle lokalita je stranou od centra a pokud jsou byty zanedbané, za tyhle peníze by je rozhodně nikdo nepronajal,“ tvrdí realitní makléř Lukáš Gašpar z Vrchlabí, který se na krkonošské nemovitosti specializuje.

Tagy: