Detaily smutného pátrání: Janu a Adámka našli mimo cesty, policie má několik verzí

Čtyřicetiletou Janu a jejího tříletého syna Adama našli v pondělí po několikadenním pátrání členové horské služby bez známek života v oblasti Růžové hory v Krkonoších. Do hledání se zapojilo asi 150 záchranářů. O příčině jejich úmrtí se zatím spekuluje, několik detailů už je ale jasných. Například to, že těla objevili záchranáři v lese mimo cestu. Další podrobnosti by měla ukázat nařízená pitva.

V celém případu jsou důležitá tři data. Čtyřicetiletá Jana byla se svým tříletým synem Adamem ubytovaná v Peci pod Sněžkou v penzionu U Sochorů od neděle 25. prosince. Pobyt měli zaplacený až do pátku 30. prosince.

Ve středu 28. prosince se ale vydali na pěší výlet. Lanovkou z Pece pod Sněžkou dojeli na Růžovou horu. Odtud také pochází zřejmě poslední fotografie, na které jsou oba zachyceni. Tříletý Adam na ní táhne sáňky.

Posledním důležitým dnem je pátek 30. prosince, kdy bylo vyhlášeno pátrání. Na policii se v Libčicích nad Vltavou u Prahy obrátil otec malého Adama a nahlásil jejich zmizení. Stejně tak se na policii obrátila i majitelka penzionu U Sochorů s tím, že ženu viděla naposledy u snídaně 27. prosince a v pokoji měla veškeré věci. Před penzionem stálo zaparkované její auto.

Pátrání komplikoval složitý horský terén. Zapojil se do něj také vrtulník s termovizí. Její využití ale nepřineslo žádné výsledky, a tak se na 150 záchranářů vydalo Janu s Adamem hledat pěšky v takzvané rojnici. „Na horách jsou teď zbytky sněhu, místy zledovatělého. Byl to nepřístupný terén, kde se pokrývka propadala, nedaly se použít lyže. Věděli jsme, že pohřešovaná žena je už dlouho mimo, ale bylo i málo indicií pro to, jestli na horách ještě vůbec je. Nebylo jasně dáno místo, kde se má pátrat,“ popsal náčelník horské služby Pavel Cingr pro web iDNES.cz.

Posun přinesl až záběr z okolí lanovky. „Až když policie zjistila postupně z kamer, které jsou v Peci nebo na lanovkách, že žena dojela na stanici na Růžovou horu, už se dalo trošku lépe určit místo, kde hledat,“ dodal Cingr. V pondělí po poledni pak oba našli mrtvé v lese mimo cesty mezi lanovkou na Růžohorky a Portáškami. Podle Cingra byla jejich těla v těžko přístupném terénu. Jak se dvojice do lesa dostala, bude předmětem šetření.

Jednou z vyšetřovacích verzí je nešťastná náhoda. Nehodu mohli zavinit také zmiňované sáňky, na kterých dvojice mohla sjet z cesty. Vyloučena ale zatím není ani možná vražda a sebevražda, či další vyšetřovací verze. Na místo vyrazili kriminalisté, kteří nařídili pitvu. Její výsledky by měly v následujících dnech zodpovědět nejdůležitější otázky.

Tagy:
les Krkonoše Pec pod Sněžkou Praha horská služba lanová dráha Růžová hora okres Praha-západ