Rychlý zásah umožnil alarm. Policie popsala, jak probíhal útok muže se sekerou v Hloubětíně

Při odhalení muže, který se ve čtvrtek vloupal do jedné z firem v pražském Hloubětíně, pomohl bezpečnostní systém. Díky němu dorazili policisté na místo rychle a začali po pachateli pátrat. Jakmile ho dostihli, čekalo je ale nemilé překvapení. Muž na ně zaútočil sekerou. Policisté proto museli použít služební zbraně, ze kterých mělo padnout hned několik výstřelů. I přes okamžitou pomoc útočník střelným zraněním podlehl. Případem se nyní zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Vjezd do areálu jedné z firem v pražském Hloubětíně byl ve čtvrtek večer zajištěn policejní páskou. Za zdmi patrového objektu se totiž střílelo. Zbraň v ruce drželi policisté z pražské pohotovostní motorizované jednotky. „Policisté byli vysláni operačním důstojníkem do Poděbradské ulice, kde mělo docházet k vloupání do budovy,“ popsala policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Po příjezdu policisté začali po muži pátrat. Podařilo se jim ho objevit v jedné z místností projekční firmy. Jeho reakce ale byla naprosto nepochopitelná. Do ruky vzal zbraň a na hlídku zaútočil.„Opakovaně ho vyzývali, aby zanechal protiprávního jednání. On však v ruce držel sekeru a ohrožoval s ní zasahující policisty,“ popsala Siřišťová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdrogovaný muž ujížděl před policií. Divokou honičku po Boleslavi ukončila střelba

Podle informací CNN Prima NEWS zaznělo hned několik výstřelů, po kterých muž padl k zemi. „Podezřelý svým zraněním na místě podlehl, a to i přes veškerou snahu zasahujících policistů, kteří mu poskytovali první pomoc,“ řekla Siřišťová.

V tom je pak vystřídali ještě přivolaní záchranáři. Nebylo to ale nic platné. Redakce Krimi zpráv se do firmy, kde policisté ve čtvrtek zasahovali, v pátek vydala. Ředitel společnosti ale rozhovor na kameru odmítl. Po telefonu však prozradil, že firma má bezpečnostní systém, který na vloupání upozornil. I díky tomu pachatel nestihl nic odnést. „Všechno proběhlo tak rychle, že nic nestihl,“ popsal jednatel společnosti Vladimír Dynda.

Zatímco policejní zásah trval jen pár minut, vyšetřování tragické střelby potrvá minimálně několik týdnů. „Případ je v samém začátku, proto nemůžeme poskytovat žádné informace,“ sdělila mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Vyšetřovatelé totiž musí zjistit, jestli policisté během zákroku postupovali správně.

Policisté museli střílet i v jiných případech

V poslední době nejde o jediný případ, kdy policisté museli proti pachateli použít služební zbraň. Například na Silvestra v Městci Králové opilý muž ohrožoval svou babičku, která si na pomoc přivolala muže zákona. Když přijeli na místo, útočník se měl také vyzbrojit sekerou a vyrazit proti policistům. Ti měli podle informací CNN Prima NEWS použít varovné výstřely, ani ty ho ale nezastavily. Nakonec ho dvakrát střelili do nohy.

Policisté museli střílet i loni 17. prosince. Útočník v pražské Novodvorské ulici pobodal dvě ženy, které neznal. Policisté ho poté vypátrali v blízké Jílovské ulici, kde měl ale čtyřiatřicetiletý muž na hlídku zaútočit. Policisté i v tomto případě použili služební zbraň, útočník i přes snahu záchranářů nepřežil. „On na ně řval, že je zabije a policisté na něj volali, ať se uklidní. Pak padly tři výstřely. Pak dorazili další policisté a hned mu pomáhali,“ popsal svědek události pro CNN Prima NEWS.

Tagy: