Detaily děsivé nehody na Slovensku: Policie naznačila příčinu srážky autobusu s kamionem

Cesta na dovolenou se pro skupinu turistů změnila v děsivý zážitek. Krátce před polednem došlo v pondělí ke střetu kamionu a autobusu na slovenské dálnici D2. Nehodu nepřežil jeden člověk, 59 osob bylo s různým rozsahem zranění převezeno do nemocnice. Kromě mnoha vozů záchranné služby zasahovaly na místě nešťastné události i tři vrtulníky. Podle vyšetřovatelů mohl střet zapříčinit mikrospánek řidiče autobusu. O tragické nehodě informuje web noviny.sk.

Na dálnici u obce Závod v okrese Malacky narazil maďarský autobus přímo do zadní strany kamionu. Došlo k tomu ve chvíli, kdy nákladní vozidlo vyjíždělo z odpočívadla a zařazovalo se zpět do jízdního pruhu. Web noviny.sk uvedl, že rumunský řidič stál v odstaveném pruhu necelou minutu. Autobus, který směřoval z Maďarska do Prahy a v němž cestovali převážně senioři, do něj zezadu vjel ve stokilometrové rychlosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragédie na slovenské D2: Autobus se srazil s kamionem. Jeden mrtvý, 55 zraněných

Po srážce zůstala polovina autobusu zaklíněna v přívěsu kamionu. K místu nehody byly ihned přivolány všechny složky záchranné služby. Tři desítky hasičů z přilehlých Malacek a Bratislavy vyprošťovaly z vraku vozidel cestující. Podle mluvčí Operačního střediska záchranné služby Aleny Krčové zasahovalo také 12 sanitek se třemi vrtulníky, které trasu mezi nemocnicí a dálnicí letěly několikrát.

Obětí nehody byl podle informací webu Nový čas 59letý náhradní řidič přepravního vozidla. „Celkově jsme ošetřili 60 zraněných lidí, jednomu z nich jsme už bohužel pomoct nedokázali. Osm pacientů je v kritickém stavu, 13 lidí je těžce zraněno a 38 zraněno lehce,“ upřesnila Krčová. Někteří pacienti museli být připojeni na plicní ventilaci. Další utrpěli rozsáhlá poškození obličeje, páteře, dolních končetin či pánve.

Ani jeden z řidičů nenadýchal

Kdo je za střet vozidel zodpovědný, zatím není jasné. Slovenský ministr vnitra Ivan Šimko uvedl, že hledat viníka nehody je prozatím předčasné. „Dechové zkoušky na zjištění přítomnosti alkoholu v krvi řidičů dopadly obě negativně,“ oznámili jen pár hodin po tragické nehodě bratislavští policisté.

Jak je možné, že si řidič autobusu nevšimnul odbočujícího kamionu, dosud nebylo objasněno. Nejspíše mohlo jít o důsledek mikrospánku. Okolnosti tragické nehody nadále vyšetřuje policie.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Detaily tragédie na Domažlicku. Chlapeček utekl rodičům ze zahrady, zemřel pod koly vlaku.

Tagy:
smrt Slovensko dopravní nehoda Bratislava vrtulník Závod Malacky Dálnice D2 Hasičský a záchranný sbor Slovenské republiky Ivan Šimko Alena Krčová