Děti od dvanácti let by mohly mít vakcínu už brzy, prohlásil Babiš. Mluví o týdnech

Česko by mohlo v nejbližších týdnech nabídnout očkování proti COVID-19 i dětem od 12 let. Podmínkou je schválení vakcíny firem Pfizer/BioNtech pro tuto věkovou kategorii Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), které se očekává do konce května. Novinářům to v úterý po jednání summitu Evropské unie řekl český premiér Andrej Babiš (ANO).

Dodal, že požádal šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby zkusila uspíšit letní dodávky preparátů zmíněných firem. Prohlásil rovněž, že by Česko mělo uznávat vakcíny naočkované v zahraničí.

Lídři unijních zemí v úterý v rámci druhého dne mimořádného summitu hovořili také o dalším společném postupu proti pandemii. Podle Babiše byla řeč o tom, že by se mohlo rozjet očkování dětí brzy poté, co použití vakcíny schválí EMA. Premiér uvedl, že by v Česku mohla být pro ně k dispozici nedlouho poté, co se 1. června otevře registrace pro lidi ve věku od 16 do 29 let.

„Bylo by samozřejmě fajn, aby ti, kteří se chtějí očkovat – a doufejme, že jich bude co nejvíc – to stihli do 1. září,“ řekl k očkování dětí Babiš.

Babiš: Neuznávat vakcíny mi přijde absurdní

Šéfové států a vlád jednali i o možnostech uznávání vakcín naočkovaných v mimounijních zemí, například ve Spojených státech. Podle Babiše by v Česku měla skončit praxe, kdy například některým krajanům naočkovaným vakcínou schválenou EMA české úřady očkování neuznávají.

„To mi připadá absurdní,“ prohlásil Babiš k případům Čechů očkovaných v USA, kterým nebyla v rodné zemi vakcína uznána. Dodal, že o řešení problému bude jednat s ministerstvem zdravotnictví.

Tagy: