Česká republika neexistuje. Dezinformátoři mají nové téma, stát hrozí pokutami

Fake news, ilustrační foto

Dezinformátoři šíří teorii, že Česko neexistuje

Dezinformátoři v Česku v posledních týdnech šíří další teorii, a to že Česká republika neexistuje. Pouštějí se kvůli tomu do konfliktů s úředníky nebo policisty a hromadně se zbavují dokladů. Jenže tito lidé uvěřili lžím a ministerstvo vnitra upozorňuje, že za to mohou hrozit mnohatisícové pokuty.

„Nechceme mít s korporací ČR nic společného, nepotřebujeme se dožadovat nějakého slyšení u těch kok*** v chráněné dílně s názvem Parlament,“ křičí na jednom z videí konspirátor Pavel Zítko.

ČTĚTE TAKÉ: Smrt muže na Plzeňsku šetří policie. Mělo jít o spor mezi koloběžkářem a motocyklistou

Právě Zítko s dalšími šíří konspirační teorii, že Česká republika je jen firma a Československo nezaniklo. „Není to hlavní téma dezinformační scény. Je to spíš pro takové hardcore fanoušky dezinformací,“ popsal expert na dezinformační scénu Roman Máca

„Pohled na to, že ČR neexistuje nebo nemá legální základ, je spíš okrajové téma. Ale je vidět, protože je natolik excentrické, že přitáhne pozornost,“ uvedl pro CNN Prima NEWS univerzitní profesor Jan Charvát.

Podobné skupiny, které neuznávají stát, existovaly i v zahraničí. Čeští konspirátoři se třeba odmítají legitimovat policistům a zkouší tak jejich trpělivost.

„Nebudu s vámi vést debatu, vždyť jste jak z jiné planety, pane. Co to na nás zkoušíte? Mám takový pocit, že u vás provedeme dechovou zkoušku,“ diskutuje s dezinformátorem na jednom z videí policista.

Nechci žádné doklady ČR

Lidé také hromadně vrací úřadům občanské průkazy. „Nechci žádné doklady o korporaci České republiky. Hlavně vám oznamuji, že jsem člověk žijící na území právoplatného Československa,“ prohlašuje muž na dalším videu.

Ministerstvo vnitra podle informací redakce CNN Prima NEWS nedávno doporučilo úřadům, aby tyto lidi varovaly s tím, že se mohou dopouštět přestupku s hrozící pokutou až 15 tisíc korun. „Aktivita členů této skupinky je prodávat svým příznivcům předměty, které mají mít souvislost s Československem, případně žádají o příspěvky na antisystémovou činnost,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Nabídka československých dokladů na internetu neupozorňuje, že jde jen o neplatný sběratelský průkaz. Pokud lidé nebudou mít platný občanský průkaz, nebudou moct své záležitosti vyřizovat na úřadech, v bance ani nevycestují do zemí Evropské unie.

Tagy:
Československo Evropská unie dezinformace Česko Jan Charvát doklady Parlament České republiky Ministerstvo vnitra České republiky Roman Máca Ondřej Krátoška Pavel Zítko