Digitální umění podporuje africké farmářky zasažené pandemií

Nová výstava digitálního umění Pleasure Imagined představuje originální umělecká díla z celého světa. Jejím cílem je získat finanční prostředky na podporu pěstitelek kakaa, které negativně postihla pandemie Covid-19.

Pandemie a lockdowny měly obrovský dopad na všechny profese po celém světě. Ženy, které v západní Africe pěstují kakao, nejsou výjimkou. Zmrzlina Magnum se proto rozhodla podpořit farmářky, se kterými spolupracuje. Kromě přímé finanční podpory 250 tisíc eur, zahájila výstavu digitálního umění, která pomůže získat další prostředky.

Výstava obsahuje celkem třináct digitálních obrazů od umělců ze Španělska, Itálie, Argentiny, Brazílie a dalších zemí. V každém díle se strohé obrazy opuštěných městských ulic zachycené během lockdownů postupně mění v živá místa plná radosti. Prohlédnout si můžete proměny ulic Rio de Janeira, Rotterdamu, Buenos Aires, Bogoty a dalších měst.

Výtěžek výstavy bude použit na zlepšení každodenního života afrických farmářek a také na podporu jejich rozvoje. Magnum se proto spojilo s charitativní organizací 100WEEKS. Ta se zaměřuje především na africké ženy a jejich vzdělávání. Učí je podnikat a získávat i jiné příjmy například prostřednictvím umění a řemesel.

Organizace působí především ve Rwandě, Ugandě, Ghaně a Pobřeží slonoviny. Všechny tyto země zažily během pandemie přísné lockdowny. „Omezení cestování a zákaz veřejné dopravy odřízly mnoho venkovských oblastí od zbytku společnosti a připravily miliony pracovníků o zdroje příjmů,“ upozorňuje organizace. Největší dopad měla krize na ženy a děti. 97 % žen zapojených v programu uvedlo, že protipandemická opatření vážně ovlivnila jejich život a znemožnila jim pracovat a vydělávat. Zároveň přispěla k zvýšení cen základního zboží.

Finanční podpora výrazně zlepšila schopnost afrických venkovských komunit zvládat těžké období. Přestože mnoho opatření bylo zrušeno, důsledky krize zde zůstanou ještě dlouho. Program proto bude trvat, jak název organizace napovídá, 100 týdnů. Investice neprospívají pouze ženám a jejich rodinám, pomáhají také posílit místní ekonomiky.

STORY: Magnum potěší smysly i planetu

Tagy: