Diskreditace armády, odsoudil ruský soud aktivistu kvůli citátu. Byl Putinův

Nepovolený protest v Petrohradě (2.4.2022)

Soud v Petrohradu uložil pokutu 30 000 rublů (8 400 korun) místnímu aktivistovi, kterého shledal vinným z diskreditace ruské armády. Jak se však ukázalo, dotyčný se provinil tím, že protestoval proti válce s citací z projevu prezidenta Vladimira Putina, informoval web Meduza s odvoláním na OVD-Info.

Policie zadržela Artura Dmitrijeva 7. dubna při individuální demonstraci proti válce. V rukou přitom podle Meduzy držel papír s ručně napsaným přibližným citátem z projevu Putina o Velké vlastenecké válce: „Válka přinesla tolik zármutku, že na to nelze zapomenout. Není odpuštění pro ty, kteří opět spřádají agresivní plány.“

Ruský prezident zmíněný projev pronesl loni 9. května při oslavách výročí konce druhé světové války. „Válka přinesla tolik nesnesitelných zkoušek, smutku a slz, že na ně nelze zapomenout. A neexistuje žádné odpuštění ani ospravedlnění pro ty, kteří opět spřádají agresivní plány,“ prohlásil tehdy podle Meduzy přesně šéf Kremlu.

OVD-Info, který sleduje zásahy ruské policie proti demonstrantům, rovněž upozornil, že Dmitrijev po zatčení strávil noc na policii. Soud pak případ projednal až večer 8. dubna.

Tagy:
válka Vladimir Putin policie demonstrace Petrohrad soud protesty aktivista citát Ozbrojené síly Ruské federace Druhá světová válka Moskevský Kreml velká vlastenecká válka