Drama v Brně: Batole zůstalo uvězněné v rozpáleném autě. Video ukazuje rázný postup strážníků

Přivolaná hlídka musela rozbít okno. Dítěti se nic nestalo.

Dítě uvězněné v autě

Roční dítě v Brně zůstalo zamčené v autě, zaparkovaném na slunci. Strážníci museli rozbít zadní okno, aby se do vozu dostali. Matka uvedla, že se jí auto nečekaně zamklo a neměla k dispozici náhradní klíč.

Hlídky městské policie zasahovaly v úterý ráno na Lesné u tamní školky, uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Z mobilu na linku 156 volal svědek, který se snažil pomoci své známé v nesnázích. Po vystoupení se jí totiž nečekaně uzamklo auto, ve kterém v tu chvíli byl v autosedačce její roční syn.

DÁLE ČTĚTE: Rozpálené auto je pro dítě i zvíře skleník smrti. Kdy rozbít okno? Není to vždy beztrestné

„Žena strážníkům řekla, že náhradní klíč nemá k dispozici, a tak museli najít jiné řešení. Na tmavý vůz pálilo slunce, a proto nejprve zakryli karoserii plachtami, které si v naléhavé situaci půjčili ze skútrů odstavených opodál. Ve školce požádali o přikrývku, díky níž zastínili čelní sklo,“ popsal Ghanem.

Strážníci vůz současně ochladili studenou vodou. Pokusili se auto zpřístupnit speciální otevírací sadou, to se ale nepodařilo, vůz byl vybavený specifickým zabezpečením. „Strážníci se tedy nakonec s matkou domluvili na tom, že rozbijí malé zadní okénko, a přes vzniklý otvor sáhli na sedadlo pro odložené klíčky. Díky nim už škodovku snadno odemkli,“ uvedl mluvčí.

Dítě bylo podle něj sice rozrušené a plakalo, zdravotně však bylo naprosto v pořádku. Mluvčí uvedl, že řidička se v nepříjemné a emočně vypjaté situaci ocitla zcela nevinně.

„Bohužel, navzdory častým varováním se stále najdou i lidé, kteří nechávají děti nebo zvířata osamoceně v autě zcela vědomě. Teplota v interiéru přitom může v teplých dnech během okamžiku vystoupat o desítky stupňů a podmínky uvnitř mohou být bez nadsázky smrtící,“ uvedl Ghanem. Doplnil, že vystavením přímému slunci riziko dramaticky narůstá a doba pro včasný zásah se zkracuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dramatická záchrana v Děčíně. Řidič s dítětem vjel na přejezd, smetl je rychlík

Tagy: