Divočina v Albánii: Poslanci zapalovali světlice a založili i požár. Všechno kvůli rozpočtu

Hlasování o rozpočtu Albánie se pořádně zvrhlo. Opozice jej narušila dýmovnicemi, světlicemi a malým ohněm, který zapálila přímo uprostřed síně. Politici tím podle zahraničních médií protestovali proti vládnoucí socialistické straně.

Řešení rozpočtu země nikdy není jednoduchá a rychle hotová záležitost. Málokdy se ale stane, že se situace v jednací síni zvrhne natolik, že připomíná spíše atmosféru na fotbale. Nicméně přesně k tomu došlo v parlamentu v Albánii.

ČTĚTE TAKÉ: A dost, to je úplný vrchol, vmetl Okamura Pekarové ve Sněmovně. Rozčílilo ho, jak řídí schůzi

Opoziční poslanci naskládali židle do středu síně a zapálili barevné světlice. Mísnostní se okamžitě začal linout zelený a červený kouř. Do toho navíc jeden z přítomných založil i malý oheň, jak informovala agentura Reuters. Plameny ale byly rychle zlikvidovány.

Podle webu Sky News šlo o protest proti albánské vládní straně socialistů, která je podle opozice stále více autoritářská. Bývalý premiér, Sali Berisha, obvinil vládu, že se snaží opozici v parlamentu umlčet. „Bitva nemá cestu zpět, naším cílem je přinést pluralismus do parlamentu,“ uvedl Berisha podle Reuters.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Protesty se někdy mohou pěkně zvrtnout. Jako tenhle ve Francii

Tagy: