A dost, to je úplný vrchol, vmetl Okamura Pekarové ve Sněmovně. Rozčílilo ho, jak řídí schůzi

Tomio Okamura mluví v Poslanecké sněmovně.

Hádka Okamury s Pekarovou

Úterní schůze Poslanecké sněmovny se neobešla bez hádek mezi jednotlivými zákonodárci. Šéf SPD Tomio Okamura se ostře pustil do předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Nelíbila se mu její poznámka po jeho upozornění, že v sále se právě nenachází ani jeden člen vlády. „To snad nemyslíte vážně. Mám řídit schůzi za vás?“ rozohnil se opoziční politik. Pekarová jej požádala o shovívavost a vyzvala k ukončení podobných střetů.

Ke slovní přestřelce došlo ve chvíli, kdy Okamura navrhoval svůj druhý bod programu schůze s názvem Česká ekonomika kvůli Fialově vládě nadále klesá. Šéf SPD si však během svého projevu všiml, že v sále není přítomen ani jeden ze členů kabinetu.

„Nikdo z vlády tu teď nesedí, tak moc nevím, jak teď probíhá schůze, paní předsedkyně,“ obrátil se Okamura k Pekarové, která schůzi řídila. „To jsem nezaznamenala, přiznávám,“ připustila šéfka Sněmovny, načež jí opoziční politik připomněl, že kontrolovat, zda se v sále nachází alespoň jeden z ministrů, je práce toho, kdo schůzi řídí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Naše rozhodnutí je i projevem odvahy. Rozmanitost není nevýhodou, řekl Niedermayer o Spolu

„Promiňte, já zaznamenávám vaše dlouhé návrhy bodů, tak si v tomto směru odpusťte ty vaše poznámky,“ ohradila se Pekarová s odkazem na Okamurův první návrh bodu s poměrně dlouhým názvem.

Její reakce Okamuru očividně rozčílila. „Paní předsedkyně, a dost teda! Mé návrhy bodů byly dvě věty a už tady vystupuji minimálně pět minut. Máte to hlídat, tak se nevymlouvejte na můj návrh bodů. Jestli vám dělá problém být kompetentní a sledovat, zda je tady přítomen ministr v souladu s jednacím řádem, tak to není na to, abyste byla předsedkyní Sněmovny. Tohle je úplný vrchol. To snad nemyslíte vážně. Mám řídit schůzi za vás?“ rozohnil se.

Pekarová Okamuru poté požádala o shovívavost. „Jestli mě žádáte o shovívavost, je to slušný požadavek. Neříkejte ale příště, že je něco kvůli mně, když vy řídíte schůzi. Já nemám oči vzadu a vy to vidíte před sebou,“ hájil se bývalý místopředseda Sněmovny. „Vyvarujme se ale těchto přestřelek, nemůžeme takto vést diskusi,“ odvětila Pekarová.

Vyhlašování pauzy kvůli chybějícímu členu vlády nakonec nebylo nutné, jelikož do sálu brzy přišel ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „To je na pováženou, že ministři Fialovy vlády nechodí do práce,“ rýpl si ještě Okamura poté, co se vrátil ke svému projevu.

Názorové přestřelky, jež někdy přeskakují i do osobní roviny, nejsou v poslední době na půdě Sněmovny neobvyklé. Začátkem listopadu se v dolní komoře Parlamentu rozhořel spor mezi Okamurou a ministryní obrany Janou Černochovou (ODS), kterou nazval „odpornou osobou“. Černochové se pak zastal místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), který Okamurovi ostrý výpad vrátil.

Tagy: