Djokovič je zpět v detenčním zařízení. Vláda se obává podnícení antivaxerských nálad

Novak Djokovič na cestě zpět do detenčního hotelu

Srbský tenista Novak Djokovič, který přiletěl do Austrálie obhájit titul na grandslamovém Australian Open, je znovu v tamním detenčním zařízení, sdělili podle agentury AFP jeho advokáti. Australská vláda se obává, že přítomnost hráče, který není očkován proti covidu, může v zemi podpořit antivaxerské nálady.

Australský federální soud rozhodl, že slyšení ve věci Djokovičova případu bude v neděli v 9:30 australského času, tedy v půl dvanácté v noci českého – dříve zdroje uváděly, že slyšení bude v deset hodin australského času.

Djokovičovi v Austrálii podruhé zrušili vízum a místo pokusu o získání desátého titulu na Australian Open by měl odcestovat. Srbský hráč se obrátil na soud. O tenistově startu na turnaji tak bude jasno až den před jeho zahájením.

Zástupce australské vlády v pátek při slyšení před soudcem naznačil, že čtyřiatřicetiletý hráč nebude deportován na hranice dříve, než soud definitivně rozhodne o jeho žádosti o zablokování deportace. Dodal ale, že Djokovič by měl na rozhodnutí soudu počkat v detenčním zařízení.

Ve stejném hotelu strávila pár nocí i česká deblistka Renata Voráčová, která stejně jako Djokovič dostala výjimku z očkování na základě prodělaného covidu a po týdnu volného pohybu byla zadržena. Vzhledem k nejistotě, zda by byl její případ včas vyřešen, z Melbourne odletěla a už je doma v Česku.

Tagy: