Další zvrat u Djokoviče. Austrálie tenistovi opět zrušila vízum a chce ho deportovat

Na Novaku Djokovičovi bylo patrné, jak moc je rozhozený z toho, že se finále US Open nevyvíjí v jeho prospěch.

Djokovič si pravděpodobně na Australian Open nezahraje

Australský ministr pro imigraci Alex Hawke srbskému tenistovi Novaku Djokovičovi znovu zrušil vízum a země jej hodlá deportovat. Nakonec to tedy vypadá, že si světová jednička na Australian Open nezahraje. Srbský tenista však může znovu požádat o setrvání v zemi. Grandslamový turnaj začíná už v pondělí. Předmětem sporu mezi Djokovičem a australskou vládou je fakt, že sportovec není očkován proti covidu.

„Využil jsem své pravomoci a zrušil panu Novaku Djokovičovi víza v zájmu veřejného zdraví a dobrých mravů,“ uvedl mimo jiné Hawke v prohlášení. Právníci Djokoviče se znovu pokusí verdikt zvrátit soudní cestou. Australian Open pak začíná už v pondělí.

Světové jedničce hrozí nejen deportace, ale také to, že se do Austrálie nepodívá v extrémním případě další tři roky. A pokud skutečně na prvním grandslamu sezony nenastoupí, může se stát, že přijde o post prvního hráče žebříčku ATP. Bude tomu tak v případě, že turnaj vyhraje Rus Daniil Medveděv, případně Němec Alex Zverev.

Djokovičovo vízum bylo poprvé zrušeno 6. ledna, tedy krátce po jeho příjezdu do Melbourne. Tehdy australské úřady uvedly, že tenista „neposkytl náležité důkazy“, aby mohl získat výjimku z očkování. V pondělí dal ale tenistovi za pravdu australský soud. Stalo se tak kvůli procesnímu pochybení imigračních úředníků. Od té doby se čekalo na vyjádření ministra Hawkea.

Tenista původně dostal pro umožnění vstupu do Austrálie výjimku z jinak povinného očkování na základě prosincového prodělání koronaviru, jeho žádost o výjimku posoudily a schválily dvě nezávislé komise. Prodělané onemocnění COVID-19 Djokoviče ovšem přineslo nejasnosti. Německý magazín Spiegel dokonce uvedl, že pozitivní test může být zmanipulovaný.

Sága Djokoviče rezonuje celým světem. Jednoho z nejlepších tenistů světa oslavují zejména odpůrci očkování, ale přes 80 procent Australanů se v průzkumu vyslovilo pro jeho deportaci. Vrátit domů by se měl i podle Martiny Navrátilové. Jeden z Djokovičových soupeřů Stefanos Tsitsipas prohlásil, že Srb hraje podle vlastních pravidel. „Nikoho nenapadlo, že by mohli přijet do Austrálie neočkovaní a neřídili se opatřeními,“ uvedl Řek.

Problémy i v Srbsku a Španělsku

Že pravděpodobně nebude moci obhajovat titul na Australian Open, nemusí být pro Djokoviče největším problémem. Dvacetinásobnému grandslamovému vítězovi hrozí po návratu do Srbska i vězení. V době, kdy byl nakažen koronavirem, totiž ignoroval pravidla pro izolaci kvůli covidu.

V prosinci absolvoval rozhovor a focení pro francouzský deník L'Équipe, přestože věděl, že je pozitivní na koronavirus. K činu se tenista přiznal. Právníci v Srbsku místním novinářům řekli, že porušení přísných pravidel izolace v zemi je trestným činem a hrozí za něj pokuta nebo trest odnětí svobody až na tři roky.

Djokovič si navíc „vysloužil“ pozornost španělských úřadů. Když totiž cestoval do Austrálie, ve formuláři zamlčel, že se na přelomu roku nacházel ve městě Marbella. Podle toho, co tvrdil v dokumentu, byl 14 dní před odletem do Melbourne pouze v Srbsku.

Tagy: