Nejvíce kávy vypijí ajťáci a právníci! Mark Zicha a jeho káva budou hosty v KB Interview

Mark Zicha

KB INTERVIEW: Mark Zicha

Sledujte 30.11. ve 21:25 na CNN Prima NEWS: Máte rádi kávu a pijete ji i v práci? Pak možná znáte hosta KB Interview Marka Zichu a ani o tom nevíte. Právě on pozměnil český trh s kávou a ročně sem dováží přes 120 tun kávových zrn. Vedl k tomu ale poměrně dlouhý příběh, na jehož začátku stál jeden mladý muž.

Výše zmiňovaný mladíkem je otec Marka Zichy, Victor. Ve čtrnácti letech odešel žít do Kanady. Stal se prezidentem Československé asociace a staral se o české emigranty. Miloval gastronomii a  jeho syn Mark to po něm zdědil. Mark začal pracovat v kavárenském průmyslu a rovnou v největší kanadské pražírně Van Houte. A tady začíná jeho příběh. Kanada mu totiž byla málo a měl sen a touhu poznat zemi svých rodičů, založit tady pobočku a později i vlastní firmu. A to se mu vyplnilo.

„Ta láska ke kávě začala v roce 1994, skončil jsem školu v Montrealu a chytit jsem se příležitosti v Kanadské pražírně.“

„Když jsme přišli na český trh, tak se hodně pil turek. Postupně se to změnilo na filtrovanou kávu a až později na espreso,“ vzpomíná Mark na těžké začátky. „Pracoval jsem v devadesátých letech se svou bývalou ženou, která navštěvovala firmy a nabízela jim náš produkt. Své dodavatele už ale měli a byl to opravdu boj přesvědčit je, aby si vybrali nás. Stačil jim ale test, když měli příležitost kávu ochutnat, tak téměř hned smlouvu s námi podepsali,“ popisuje Mark.

Nyní mezi klienty Marka Zichy patří stovky firem. Jeho zákazníkem je téměř každá třetí společnost, která svým zaměstnancům nabízí kávu zdarma. Mezi jeho největší klienty patří například Microsoft, Siemens, Oracle nebo Skype.

„Nejvíce kávy ale vypijí ajťáci a právníci,“ říká Zicha.

V KB Interview Mark Zicha promluví o svém příběhu, svých rodičích, kávě a podnikání. Vezme nás i do centra dění, a to přímo do své firmy. Celý díl uvidíte dnes ve 21:25 na CNN Prima News.

Tagy: