Silné bouře a kroupy udeří o víkendu v Česku. Kde je čekat a kdy prudké lijáky nahradí tropy?

Bouřka v krajině

Počasí (14.6.2024 7:08)

Do Česka o víkendu dorazí studená fronta, která s sebou přinese déšť a přeháňky, informují odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Po pátečních 20 °C se během soboty a neděle mohou zejména na Moravě a Českomoravské vrchovině objevit silné bouřky doprovázené přívalovými dešti a kroupami. Během příštího týdne se ale oteplí a rtuť teploměrů ukáže až k 31 °C.

pátek minimum srážek a zpočátku dne slunečno. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 4 až 8 °C a místy se mohou objevit mlhy, předpovídají meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu. Během dne bude od západu postupně obloha zatahovat a zejména na západě Čech se budou objevovat přeháňky. Maximální denní teploty se budou pohybovat kolem 20 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Evropa se potýká s extrémními výkyvy počasí. Jih sužují horka, v Rakousku řádilo tornádo

V noci na sobotu se opět vyjasní a ráno bude slunečné s teplotami okolo 11 °C. „Od západu začne během dne přes Česko přecházet studená fronta, která místy přinese přeháňky nebo déšť. Na Moravu a Českomoravskou vrchovinu pak dorazí také bouřky, které mohou být i silné, doprovázené přívalovým deštěm, silnějšími nárazy větru a případně i kroupami,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka ČHMÚ Jana Hujslová. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 23 až 27 °C.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. Oddálením se podíváte na situaci i mimo Českou republiku. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Srážky budou na východě našeho území ještě doznívat i v neděli. V Čechách a později také na Moravě a ve Slezsku ale bude polojasno s jen minimální pravděpodobností přeháněk. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 9 a 16 °C. Přes den se rtuť teploměru bude pohybovat okolo 23 °C.

Příznivci letního počasí se mohou těšit na příští týden. V pondělí se teploty budou pohybovat mezi 24 až 28 °C a v úterý rtuť teploměru vystoupá až k 31 °C.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Česko sevře africká výheň. Hic ze Sahary pohltí i zbytek Evropy, kdy čekat první tropický den?

Tagy: