Sledujte RADAR: Bouřky a prudký pád teplot. Podívejte se, kde udeří nejsilnější lijáky

Intenzivní bouřka zasáhla v Praze.

Počasí (9.9.2024 6:08)

Začátek nového týdne přinese do Česka konec letního počasí a dojde k výraznému ochlazení. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Kvůli studené frontě, která přejde přes Česko, hrozí, že teploty klesnou až na 9 °C. Po většinu týdne bude nad naším územím vládnout zvýšená oblačnost, která s sebou přinese vydatné deště, ale i bouřky.

Pondělní obloha bude oblačná až zatažená, na většině našeho území se setkáme s deštěm nebo přeháňkami, informují meteorologové. Na západě Čech hrozí i bouřky. „Srážky zintenzivní v odpoledních hodinách zejména na východě našeho území,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Miloš Dvořák.

ČTĚTE TAKÉ: Do lidí udeřil po koncertě u Tokia blesk, devět jich zranil. Stěžovali si na necitlivost nohou

Teplotní propad bude po tropickém víkendu velmi výrazný. Teploměry ukáží hodnoty mezi 19 až 23 °C.

V úterý můžeme očekávat proměnlivou oblačnost s místními přeháňkami, které se budou vyskytovat zejména v Čechách. Teploty se budou pohybovat mezi 18 až 22 °C.

Středeční obloha bude z počátku dne polojasná, ale odpoledne a k večeru na naše území dorazí oblačnost ze západu, která s sebou přinese přeháňky nebo občasný déšť. Teploty můžeme očekávat v rozmezí od 20 do 25 °C.

V noci na čtvrtek přes Česko přejde studená fronta, za kterou pronikne na naše území ze severozápadu ještě chladnější vzduch, informují meteorologové na síti X. Čtvrteční obloha proto bude oblačná až zatažená a na většině našeho území meteorologové očekávají přeháňky nebo i vydatnější deště. Ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky. Rtuť teploměru se nejčastěji vyšplhá na hodnoty mezi 10 až 15 °C, ale na východě může dosáhnout až 20 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Zataženou oblohu s sebou přinese i pátek, kdy většinu našeho území zasáhnou deště, které mohou být velmi vydatné. Teplotní pokles bude pokračovat. Meteorologové očekávají teploty mezi 9 až 13 °C. Vzhledem k výraznému ochlazení je možné, že se na nejvyšší české hoře Sněžce dočkáme prvních sněhových vloček.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na Zemi to vře. Evropa zažila nejteplejší léto v historii měření, odborníci bijí na poplach

Tagy: