Do Česka přijde zima o měsíc dříve, čekají nás mrazy i sněhové vločky

Od pátku se citelně ochladí, neboť k nám pronikne studený vzduch, tvrdí ČHMÚ. Pro letošní rok se tak budeme muset rozloučit s babím létem i vysokými teplotami. Ty vystřídají mrazy, v některých oblastech očekávejme i sněhové vločky.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) k nám pronikne studený vzduch od severozápadu, nastanou mrazy a v některých oblastech bude i sněžit. Kromě hor by se sněhové vločky mohly objevit i v nížinách. Pro východ republiky platí na čtvrtek výstraha před silným větrem.

„Do střední Evropy postupuje od severozápadu brázda nízkého tlaku a během dne ovlivní počasí u nás od západu studená fronta. Za ní k nám pronikne studený vzduch od severozápadu a v něm přejde přes střední Evropu k východu tlaková výše,“ píše na svém webu ČHMÚ.

V pátek bude oblačno až zataženo, na horách a místy i v nížinách by se mohly objevit sněhové srážky. Od západu bude oblačnosti ubývat. Denní teploty se budou pohybovat mezi 2 a 6 °C, noční teploty potom mezi 4 a 0 °C.

Sobota přinese ještě větší ochlazení, noční teploty by mohly klesnout až na −4 °C. Na severu republiky by mohlo slabě sněžit, případně se objeví déšť se sněhem. Nejvyšší denní teploty dosáhnout maximálně 6 °C.

V neděli bude oblačno až polojasno, ojediněle se vyskytnou mlhy, ráno mrznoucí. Na severu Česka se postupně zatáhne a ojediněle bude pršet. Nejnižší noční teploty 0 až −4 °C, při mírném větru kolem +2 °C. Denní teploty dosáhnou 3 až 7 °C, v Čechách při mírném větru až 9 °C.

V pondělí by mělo být zataženo až oblačno, místy by se mohl vyskytnout slabý déšť nebo přeháňky, místy smíšené či sněhové. Teploty přes den se vyšplhají na 5 až 9 °C, v noci klesnou na 5 až 1 °C, ojediněle i pod nulu.

V úterý pak bude většinou oblačno, ojediněle přeháňky, od středních poloh sněhové. V dalších dnech zataženo nízkou oblačností, místy mlhy, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty +3 až −1 °C, při zmenšené oblačnosti až −3 °C. Nejvyšší denní teploty v úterý 5 až 9 °C, v dalších dnech 1 až 6 °C.

Ve středu by podle ČHMÚ mělo převažovat polojasno až oblačno ojediněle se srážkami, které budou od středních poloh sněhové. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat do 5 °C.

Tagy: