Nová droga v Česku. Andělský prach má první oběť, policisty dovedl k zatčení „velké ryby“

Policisté na Vysočině objevili varnu.

Nová nebezpečná droga

V Česku se objevila nová nebezpečná droga – andělský prach. Po jejím požití zemřela 42letá žena. Při vyšetřování jejího úmrtí policisté zjistili, že partner, který jí měl narkotika obstarat, navíc ve velkém vyrábí pervitin.

Zásahová jednotka obklíčila statek na Vysočině, za jehož zdmi se ve velkém vařil pervitin. Na to ale policisté přišli, dá se říct, nešťastnou náhodou. V Praze totiž nejprve začali řešit smrt 42leté narkomanky. Po pitvě zjistili, že se předávkovala drogou, se kterou se v Česku ještě nesetkali. Jednalo se o fencyklidin, kterému se přezdívá andělský prach.

ČTĚTE TAKÉ: Dívky přiznaly, že si vzaly drogy. Omámené je v Brně našli policisté, mladší bylo 12 let

„Je to opiát, původně léčivo farmakologicky vyvinuté a užívané ve veterinárním lékařství. Po nějaké době lidé zjistili, že se to dá zneužívat tímto způsobem,“ popsal pro CNN Prima NEWS jeden z kriminalistů.

Andělský prach se mu možná říká i proto, že stačí jen malá dávka a uživatele může poslat do nebe. Tak jako ženu z Prahy. Drogu podle vyšetřovatelů obstaral její přítel, který ji pravděpodobně koupil na darknetu, tedy na internetovém černém trhu, a měla sloužit pro zpestření sexuálního života. „Jedná se o bílý prášek srovnatelný s kokainem. Lze je snadno zaměnit, jeho účinky jsou ale mnohonásobně vyšší. I při malé dávce je schopen způsobit fatální následky,“ vysvětlovala zástupkyně vedoucího protidrogového oddělení pražské policie Michaela Volková.

Úmrtí na předávkování přibývá

Když v síti kriminalistů uvízl přítel zemřelé ženy, podařilo se jim dostat se i k jeho výnosnému byznysu. „Byla to velkokapacitní varna, kde jsme pachatele přistihli přímo při výrobě metamfetaminu. Varna byla schopna vyrobit jeden až dva kilogramy vysoce kvalitního pervitinu,“ popisoval strážce zákona.

S vařením narkotik muž nepřestal ani po úmrtí partnerky na předávkování. Právě s touto příčinou smrti se teď policisté setkávají čím dál tím častěji. „Nárůst je v posledních letech, můžeme říct, že stoprocentní. Pokud jich v roce 2019 bylo sedm za rok, tak teď jich máme třeba dvacet,“ doplnila Volková.

Za to, že muž ve velkém vyráběl pervitin a své partnerce poskytl narkotika, která vedla k její smrti, mu teď hrozí až 18 let ve vězení, tedy stejně jako za vraždu.

PODÍVEJTE SE: Odkud a kam se nejčastěji pašují drogy?

Tagy: