CNN Prima News Lifestyle Komerční sdělení

Do Česka se vracejí unikátní obrazy. Rittsteinova výstava Nohy na stole láká osobitým stylem

  • Téma: Komerční sdělení
  • CNN Prima NEWS
  • 17. února 2024 12:38
Výstava Nohy na stole malíře Michaela Rittsteina

Výstava Nohy na stole

Velkou barevnost, vesnické motivy s erotikou i panelákové prostředí – to vše najdete na výstavě jednoho z nejvýraznějších tuzemských malířů současnosti, Michaela Rittsteina. Výstava Nohy na stole v pražském Museu Kampa, která potrvá do 10. března, se zaměřuje na jeho stěžejní práce ze soukromých sbírek i nejnovější tvorbu. Některé obrazy se do Česka vracejí po desetiletích ze zahraničních kolekcí.

Rittstein patří k předním českým představitelům expresivní figurativní malby. „Svým osobitým dílem ovlivnil další generace malířů. Sedmnáct let vedl ateliér malby na Akademii výtvarných umění v Praze, kde byl jmenován profesorem. Svým dílem je zastoupen mimo jiné ve vídeňské Albertině, v pařížském Centre Pompidou, bratislavském Danubiana Meulensteen Art Museu, pražské Národní galerii a ve většině tuzemských regionálních galerií,“ uvádí medailonek na stránkách Musea Kampa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřel autor maleb v Havlově prezidentské kanceláři. Známý byl i díky výstavě Expo

Sám umělec se pro CNN Prima NEWS popsal jako „prostý roztírač barev“ a „dělník štětce“. „Ani nevím, čím se řídím. Prostě ráno vstanu a mám potřebu něco namalovat, chci to vidět namalované, je to určitá dychtivost. Řídím se ještě formátem výtahu v domě, který mi vezme obraz 180 na 150 centimetrů. Ateliér mám v paneláku, chodbami projdu s formátem 180 na 240,“ vysvětlil.

Na správné interpretaci obrazů svými příznivci Rittstein nelpí. „Každý si je může vysvětlovat po svém. Je důležité, aby se zastavili a zajímali se. Mám sběratele, kteří vlastní mé obrazy, a myslí si, že na nich je něco úplně jiného, než jsem maloval. Ale náramně jim to vyhovuje a já jim to nerozmlouvám, abych jim nezkazil radost,“ popsal se smíchem.

Častými motivy Rittsteinových obrazů jsou jeho vzpomínky z dětství, odkazy na přírody a různá zvířata. „Mám rád všechno zvířectvo, považuji se také za součást fauny i flóry, mluvím s kedlubnami. Speciálně mám rád kočky. Doma mám kocoura, jsme spolu sehraná dvojka,“ zavtipkoval.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Star Trek počesku. V Běrunicích stojí můstek vesmírné lodi. Objevte USS Masaryk

Tagy: