Star Trek po česku: V Běrunicích stojí můstek vesmírné lodi. Objevte USS Masaryk

Star Trek po česku. Fanouškům v Běrunicích už nestačilo jen sledovat seriál.

Dalším cílem pořadu Prima Česko se staly Běrunice u Poděbrad. Tady totiž skutečně platí, že uvidíte, co jste ještě neviděli. Žije tu parta, která vás nevezme za historií nebo uměním, ale naopak vás zavede do fikce budoucnosti a bude se vám to náramně líbit. Tedy snad alespoň tolik jako nám. Vítejte na můstku vesmírné lodi USS Masaryk.

Běrunice u Poděbrad. Vesnice s více než osmi sty obyvatel se pyšní kostelem z osmnáctého století, dále dřevěnou sochou vladyky Berůna, podle něhož měly Běrunice získat svůj název. Místní mu říkají lidově –⁠⁠⁠ Strašák. Nechybí ani fotbalové hřiště nebo upravený hřbitov.

Vesmírná loď –⁠⁠⁠ sci-fi? V Běrunicích realita!

A pak je tu také vesmírná loď. Ano, v budově, kde sídlí i místní školka, se nachází něco neuvěřitelného. Parta nadšenců do amerického sci-fi seriálu Star Trek tady vytvořila můstek své vesmírné lodi USS Masaryk. A dokonce v něm natáčí seriál na motivy slavné hvězdné ságy.

„Je tu konzole pilota, ze které se řídí celá loď. Máme inženýrskou sekci, ze které se ovládají motory a nadsvětelný pohon, turbo-výtah, ze kterého se dostanete do každého místa lodi, a to velmi rychle. Je tu i bezpečnostní konzole, která bezpečně ovládá štíty a vidí energii na lodi,“ provází nás s kamerou pořadu Prima Česko můstkem vesmírné lodi Radek Bělina, jeden z členů fanouškovské základny.

Dále se zde nachází pultík s nezbytnými obrannými prvky a můstek fiktivní vesmírné lodi je v zásadě kompletní. Nicméně asi si kladete otázku: proč? Na to opět odpovídá fanoušek Radek Bělina: „My jsme začali kdysi s amatérským startrekovým divadlem. Ale chtěli jsme to posunout dál, chtěli jsme si natočit seriál. Pak už jsme začali stavět kulisy a první film v těchto kulisách jsme natočili v roce 2015.“

Jak se na vesmírnou loď balí holky?

Za vším jsou tisíce hodin práce a z nadšenců sci-fi se postupem času stali i docela zdatní řemeslníci. Ale když vás to baví a děláte to s lidmi, které máte rádi, jde to tak nějak samo. „My se tu velice rádi potkáváme. Nejenom, že se připravujeme na filmy, pomáháme se stavbou kulis, také se tu setkáváme u jídla, vtipkujeme a pak tady mluvíme spolu až do tří do rána,“ říká další fanoušek vesmírného sci-fi Filip Kučera.

„Je to vždycky od rána do večera, do pozdních večerních hodin. Ale máme dobrou náladu, a když jdeme spát, tak s pocitem dobře odvedené práce,“ vypráví ženská členka posádky Petra Kučerová Konupková.

Ostatně právě tito dva dokazují, že vztahy na USS Masaryk jsou opravdu vřelé. „Když jsem ho viděla v uniformě, tak jsem si říkala, co je to za podivína. To bylo v době, kdy jsem svého budoucího manžela neznala. Zatáhnul mě do toho a teď už jsme spolu na jedné vesmírné lodi,“ vzpomíná Petra a její muž, Filip, dodává: „Moc dobrá balicí technika to není, ale když už tam zájem je, tak přijdou a pak je to wow efekt.“

OD STEJNÉHO AUTORA: Čeští mudlové propadli famfrpálu. Vedou si v něm skvěle

Vesmírná loď zblízka

„Celá konstrukce je z dřevěných hranolů, na kterých máme přes suché zipy sololitové desky, na kterých je molitan a látka a ta má různé barvy. Umí to spoustu věcí, většinou se to ovládá z řídicího pultu, což znamená, že umíme přepnout třeba na červený poplach,“ líčí Radek Bělina, co všechno USS Masaryk umí.

Star Trek po česku, to je tanec!

Sci-fi, které vzniká v patře školky středočeské vesnice, slaví úspěch. A to nejen u českého publika, ale nově i v zahraničí. „Největší historický moment jsme zažili letos. V soutěži, kterou pořádá australský server TrekZone, jsme v konkurenci 59 fanouškovských filmů z celého světa získali šest nominací a jednu jsme proměnili ve vítězství,“ říká hrdě Radek Bělina.

Vedle klasické startrekovské dialogové skladby se tahle partička pustila i na pole zcela neprobádané –⁠⁠⁠⁠⁠ nazkoušela vesmírný muzikál. „Byla to výzva, ale vzhledem k tomu, že se o mně říká, že roztančím každého, tak jsem si řekla, že do toho půjdu, a vyšlo to. Takže i Star Trek se dá roztančit,“ říká další z fanynek sci-fi Anděla Kubátová.

Jinak řečeno, když se chce, dá se všechno. Ostatně samotný běrunický vesmírný můstek je toho důkazem. „Říkám to hrozně jednoduše: Dole si hrají malé děti a nahoře ty velké,“ směje se Radek Bělina.

Tagy: