Česko čeká o víkendu teplotní třesk. Nevídané počasí by mohlo vydržet i v dalších dnech

Žena v teplém letním dni sedí v parku, 30. března 2024, Oslavany.

Počasí (4.4.2024 6:49)

Ke konci tohoto týdne nás čeká znatelné oteplení až o deset stupňů. Teploty o víkendu vystoupají až na 27 stupňů Celsia. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve zbytku týdne by se lidé také měli připravit na časté přeháňky.

Ve čtvrtek by měla v Česku být oblačná až zatažená obloha, místy může být i polojasno. Ojediněle se mohou na většině území objevit dešťové srážky. Ty budou postupovat od západu. Přeháněk bude k večeru ubývat. „Přes den se budou průměrné teploty pohybovat mezi 13 a 17 stupni. Nejtepleji bude na jihu Moravy, kde by mohlo být až 19 stupňů,” uvedla meteoroložka Iveta Kodádková ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Nevídané aprílové počasí: Část Evropy čekají sněhové vichřice, jarní slunce i povodně

Podle meteorologů ČHMÚ v pátek přejde přes střední Evropu k severovýchodu teplá fronta, za kterou bude do Česka zesilovat příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu.

V pátek tedy zaznamenáme mírné zvýšení teplot. Denní maxima by se měla pohybovat mezi 16 a 20 stupni Celsia. Přes den bude převážně oblačná obloha, ojediněle se může místy objevit slabý déšť.

Ještě tepleji bude v sobotu, denní maxima budou mezi 21 a 25 stupni. Obloha bude polojasná až oblačná, na severovýchodě území by mělo být zataženo. Ojediněle se během dne mohou objevit přeháňky či déšť.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V neděli se ještě mírně oteplí, nejvyšší teploty by měly dosáhnout až 27 stupňů Celsia. Přes den by mělo být převážně polojasno, ráno se mohou ojediněle vyskytnout mlhy.

Teplot nad 25 stupňů bychom se podle ČHMÚ měli dočkat také na začátku příštího týdne.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tři lidé zemřeli pod lavinou u střediska Zermatt. Valící se masu sněhu zachycuje video

Tagy: