Nevídané aprílové počasí: Část Evropy čekají sněhové vichřice, jarní slunce i povodně

Britští meteorologové očekávají na konci týdne prudké ochlazení. V severní Anglii a ve Skotsku mohou teploty klesnout až pod nulu. O víkendu by se mělo oteplit a na jihu Spojeného království budou hrozit záplavy. Česko nic takového nečeká a teploty by měly být v příštích dnech příjemně jarní.

Chladná fronta o délce až 550 km by měla v pátek kolem deváté hodiny ráno zasáhnout sever britských ostrovů. Upozorňuje na to deník Mirror. Británii dokonce možná čekají sněhové přeháňky. „V některých částech Walesu a Severního Irska můžeme rovněž od poloviny do konce týdne zaznamenat potenciálně silné zimní bouře. Dešťové přeháňky se pravděpodobně rozšíří na celé Britské ostrovy,“ varuje Meteorologický ústav Spojeného království. Očekává se také prudký vítr, který se v severovýchodní Anglii může přeměnit až ve vichřici.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Abnormálně suché a teplé léto. Zkoumání ledovců odhalilo, jak bude v Evropě o prázdninách

Nejchladněji by mělo být ve Skotsku a na severu Anglie. Během víkendu se dá naopak podle meteorologů očekávat výrazné oteplení, a to až k 18 stupňům Celsia. Na jihu Anglie v Dorsetu mohou dokonce hrozit lokální záplavy.

S rozmary počasí se obyvatelé království potýkali už v únoru, kdy ve Skotsku řádila sněhová bouře a v Anglii povodně. Podle odborníků výkyvy počasí souvisejí s globální změnou klimatu a podobné jevy budou na Britských ostrovech stále častější.

V Česku bude příjemné jaro

V Česku takové teplotní výkyvy aktuálně nehrozí. Počasí by, jak uvádí Český hydrometeorologický ústav, mělo být příjemně jarní s teplotami okolo 20 ℃ a pouze občasnými přeháňkami.

Víkend by pak podle předpovědi měl být vysloveně teplý. „Na některých místech se dočkáme až letních teplot přes 25 °C, což jsou vzhledem k ročnímu období mimořádné hodnoty. Na četných místech jsou očekávané nové teplotní rekordy,“ doplňují meteorologové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Písek ze Sahary dorazil do Česka

Tagy: