Jak vláda plní programové prohlášení? Část slibů zřejmě splnit nestihneme, přiznává Stanjura

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) a jeho místopředsedové Vít Rakušan (STAN) a Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jak vláda plní programové prohlášení?

Vláda Petra Fialy (ODS) zřejmě nesplní všechny sliby, ke kterým se zavázala v programovém prohlášení. Alespoň částečně splněnou má ale už teď většinu z nich. V ekonomice a bezpečnosti plní ministři to, co slíbili, třeba zrušení EET. Ovšem závazky nezvyšovat daně a neměnit valorizace důchodů vláda nakonec obešla.

Slib občanům, který dali politici ne před volbami, ale až po volbách – to je programové prohlášení, tedy seznam úkolů, které chce vláda za čtyři roky splnit. Už v březnu 2023 však tento dokument kabinet Petra Fialy upravil.

ČTĚTE TAKÉ: Výsměch a arogance, kritizují zemědělci vládu. Tímto stylem ničeho nedosáhnete, řekl Výborný

Kvůli válce na Ukrajině se změnily například závazky týkající se financí, energetiky a školství, a zmizel závazek neměnit systém valorizace důchodů. Nyní má programové prohlášení 54 stran.

„Samozřejmě ještě všechno z toho splněno nemáme, takže budeme pokračovat. Bylo by ale nyní velmi překvapivé, kdybychom všechno zvládli splnit,“ přiznal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve vysílání CNN Prima NEWS.

Každé ministerstvo má svoji kapitolu. Posouvá se například využití technologií.

„Načtete QR kód, ono se to do toho systému propíše. To je nejlepší způsob integrace. Bude na policii, na přepážkách na sociálce, na finančním úřadě, ale to bude tak v polovině roku,“ pochlubil se například ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) je ráda, že sklady české armády se zaplňují moderní technikou. Vláda dále chválí důchodovou reformu, kterou považuje za dobře připravenou. „Odhaduji, že dnešní čtyřicátníci by mohli jít do důchodu kolem 66. roku,“ poznamenal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Na minulou vládu Andreje Babiše (ANO) navazuje třeba doprava. „Čeká nás otevření 118 kilometrů nových dálničních úseků,“ informoval ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Opozici vadí chybějící léky i podpora Ukrajiny

Splněných, částečně splněných nebo alespoň rozpracovaných slibů jsou více než dvě třetiny. Na 22 procent slibů vůbec nedošlo a 10 procent jich už vláda Petra Fialy porušila.

„Perou se od rána do večera za korespondenční volbu místo toho, aby se soustředili na zásadní věci. Chybí nám léky a roste jejich cena,“ kritizuje Karel Havlíček z hnutí ANO. „Tato vláda slibovala, že nebude zvyšovat daně, zvyšuje daně. Neříkala nic o tom, že důchodcům sebere valorizaci penzí. Neříkala nic o bezbřehé podpoře války na Ukrajině,“ vypočetl problematické kroky kabinetu z pohledu SPD Radek Koten.

Jenže se slibem o nezvyšování daní to je trochu složitější. „Nezvyšovat daně je jedním ze závazků koalice Spolu, ale do vládního prohlášení se to nedostalo. Tam je jenom velmi obecná fráze o tom, že zvyšování daní není cestou ke prosperitě. Teď to parafrázuji,“ upozornil Petr Gongala ze spolku Demagog.cz, který se zabývá ověřováním pravdivosti tvrzení politiků.

Do konce funkčního období vlády Petra Fialy zbývá asi rok a půl. Sněmovní volby by se v řádném termínu měly konat v říjnu 2025.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jako nomenklaturní kádrováci, kritizuje Koten vládu kvůli Slovensku. Nerudová kabinet hájí

Tagy:
Marian Jurečka Ivan Bartoš Zbyněk Stanjura vláda daň programové prohlášení vlády vláda Petra Fialy ruská invaze na Ukrajinu funkční období ministr pro místní rozvoj České republiky