Do skalní průrvy spadl pes a nemohl se dostat ven. Zasahovali i hasiči

V úterý vyjeli hasiči, policisté a členové Skalní záchranné služby k hoře Ostaš na Broumovsku, kde do skalní rozsedliny spadl pes a nemohl se dostat ven. Majitel nedokázal svému čtyřnohému kamarádovi z průrvy pomoci, slyšel ho pouze štěkat. Díky zásahu profesionálů se nakonec zvířeti nic nestalo.

„Hasiči-lezci na místě průzkumem zjistili, že by se blíž k uvězněnému pejskovi mohli dostat slaněním cca deset metrů pod úroveň vyhlídky, ze které zvíře spadlo,“ vysvětlila mluvčí hasičů Martina Götzová.

Ani tímto zákrokem se ale k psovi jeho zachránci nemohli dostat. „Jednoho ze záchranářů pak napadla myšlenka podstrčit pod pejska dlouhou větev, což zvíře využilo k přiblížení se k dalšímu záchranáři. V tu chvíli už bylo možné psa rukou přitáhnout, vložit ho do postroje a ostatní ho pak lanem vytáhli,“ popsala mluvčí.

Pohyb ve skalním terénu mimo značené cesty skýtá pro čtyřnohé mazlíčky stejné nebezpečí jako pro lidi. „Skály mohou být mimo turistické cesty velice zrádné a pro zvířata se mohou stát lehce nečekanou pastí,“ varovala Götzová.

Tagy: