Nepořádek po rybářích ohrožuje ptáky, spolknutí háčku je může stát život

Spolknutí rybářského háčku, omotání vlasce okolo nohy či křídla – to všechno může stát ptáky život. V záchranných stanicích řešili v loňském roce 177 takových případů, letos jich je už mnohem víc. Jeden z nich se odehrál o víkendu na Plzeňsku.

Když Karlu Makoňovi ze Záchranné stanice živočichů Plzeň zazvonil v pátek telefon, netušil, jakou dohru bude mít. „Jsem u rybníka pod zbůšskou haldou a před mýma očima tady nějaký muž chytil na rybářský prut jednu z mladých labutí. Chvilku ji vodil po rybníku, pak ji přitáhl, vlasec odstřihl labuti u zobáku a zase ji pustil. Je tohle normální postup?“ ptá se oznamovatelka. Makoň ihned informuje svého kolegu, který jezdí haldu kontrolovat, a ten druhý den dováží na stanici labutí mládě.

„Podle RTG snímku jsme identifikovali polohu rybářského háčku i s návazcem a během několika málo minut byla mladá labuť na naší ošetřovně připravena k operaci jícnu,“ popisuje Karel Makoň, kterého přístup rybáře rozčílil. „Tak on ji chytne, přitáhne k sobě, drží na břehu a nemůže zavolat, aby se to labuti z krku vyndalo? Co jako dotyčný myslel tím, že ustřihl návazec, navíc na kevlarové šňůře i s háčkem a obrtlíkem?  To je to nejhorší, co může být, a i kdyby háček labuť nějak zvládla, tak kevlarovou šňůru od háčku otočenou téměř až do žaludku a zakončenou obrtlíkem fakt nedá!“

Vlasce v čapích hnízdech

Podle koordinátorky sítě záchranných stanic pod Českým svazem ochránců přírody Zdeňky Nezmeškalové ohrožuje nepořádek po rybářích nejen vodní ptactvo. „Pokud zůstanou vlasce na nejbližších stromech a keřích, mohou se do nich zamotat i jiné druhy ptáků. Máme takovou zkušenost například se sovami,“ popisuje Nezmeškalová. Ohrozit to může i druhy, které u vody loví a potravu si nosí do hnízda. Takto se vlasce například objevují v čapích hnízdech. Pokud se zvířeti vlasec omotá kolem křídla či nohy, může dojít k motorickým problémům, v horším případě pak odumření končetiny.

„Je to na rybářích, aby se snažili jejich materiál u vody nenechávat. Pokud se to nepodaří v ten moment, je na nich, aby pořádali nějaké pravidelné brigády a ty vodní plochy od tohoto nepořádku uklízeli,“ dodává Zdeňka Nezmeškalová. Pokud uvidíte na vodní ploše kachnu nebo labuť, které visí ze zobáku vlasec, nepokoušejte se ji odchytit sami a NIKDY se nepokoušejte vlasec s háčkem vytáhnout. Můžete tak zvířeti způsobit velmi vážné zranění. Vždy je potřeba ihned volat nejbližší záchrannou stanici – číslo na ni najdete nejrychleji prostřednictvím aplikace Zvíře v nouzi.

Tagy: